1 september - Recht, onrecht en een goede God? Psalm 94
Er is in deze wereld veel onrecht, in het groot, maar ook in het klein. We hebben er allemaal mee te maken en voor lang niet alles wordt recht gedaan. Dan kun je het soms uitschreeuwen: waarom is er geen recht? Waarom wordt er geen recht gedaan? En wat is de rol van God hierin? Waarom doet Hij er niets mee? Waarom grijpt Hij niet?
Psalm 94 gaat over dit soort thema's. Zondag 26 augustus mocht ik over dit thema preken en een aantal waardevolle lessen uit deze Psalm bespreken met de gemeente te Hardenberg. Deze preek kun jij nu ook beluisteren en bekijken.
Kijk de preek hier (terug) - Preek vanaf 45:05:
23 juni - Niet moeten, maar willen Titus 2
Zondag 23 juni mocht ik voorgaan in de Kapel te Doorn. Ik sprak over Titus 2 rond het thema 'niet moeten, maar willen'. Gods Woord staat vol met geboden, leefregels en voorschriften, zowel in het Oude Testament als in het Nieuwe Testament. God verwacht gehoorzaamheid van de mensen daaraan, zeker van zijn kinderen. Maar hoe doe je dat? En is dat geen last, geen juk? Waarom zou je jezelf dat opleggen?
We stonden stil bij 'de zaligmakende genade' (Titus 2: 11) die alles anders maakt en hoe je dat zelfs profetische kunt plaatsen in Gods grote plan met deze wereld.
Luister hier de preek (terug):
26 mei - Lekkende christenen? Wat zijn het? Hoe komt het? Wat kun je eraan doen? Galaten 5: 2-24 en Efeze 5: 1-21
Ook christenen kunnen lek zijn. In dat geval lopen ze geestelijk langzaam leeg en dooft het vuur. Dat kan vele verschillende oorzaken hebben, maar zolang we in deze gebroken wereld leven is het gevaar hierop er altijd. Daarom is het goed om je hiervan bewust te zijn.
In de preek die ik mocht houden in de onafhankelijke Baptistengemeente Haulerwijk, behandelde ik dit thema en de daarbij horende volgende drie vragen: wat is een lekkende christen? Hoe komt het tot lekkage? En wat kunnen we eraan doen om het te voorkomen of het lek te dichten? Vanuit de twee hoofdstukken uit Efeze en Galaten heb ik deze vragen beantwoord. We mochten ontdekken dat de gerichtheid van ons hart en onze geloofswandel in deze wereld, daar alles mee te maken hebben.
Luister hier de preek (terug):
5 mei - Bevrijdingsdag en de bevrijding in Christus
Deze Bevrijdingsdag ging ik in de Kapel te Doorn voor. Uiteraard preekt ik over het thema vrijheid. Vrijheid niet van een buitenlandse bezettingsmacht, maar vrijheid in en door Jezus Christus. Waar heeft Hij ons van bevrijd en wat betekent dat voor jou en mij?
Een thematische preek waarbij we al zoekend en ontdekkend door de Bijbel gaan.
Luister hier de preek (terug):
18 april - Zoeklichtavond in Hoogeveen
18 april mocht ik spreken op een Zoeklichtavond in mijn geboorteplaats Hoogeveen. Het ging deze avond over 'misleiding en verleiding als teken van de eindtijd'. Het was mooi om te mogen doen en vele medegelovigen te mogen ontmoeten, zelfs een paar die ik decennialang niet had gezien!
Kijk deze avond nu (de lezing start op 11:18):
21 april doopdienst - God volgen in vertrouwen? Exodus 3: 1-12
Deze zondag mocht ik voorgaan in een doopdienst waarin drie mensen gedoopt werden. Het is een voorrecht dat de Heer dit gaf om te doen.
In sprak over de roeping van Mozes bij de brandende braamstruik. God vraagt Hem voor een opdracht in gehoorzaamheid en vertrouwen. Mozes vindt dat moeilijk. En hoe zit dat met ons? Durven wij te gaan in vertrouwen als God ons roept?
Helaas is het niet mogelijk om de preek terug te kijken of te luisteren.
Goede Vrijdag - durf jij te verliezen voor God? Mk. 15: 16-37
Goede Vrijdag preekte ik in Apeldoorn. We lazen van Jezus' kruisiging en zijn sterven, dit keer uit het evangelie van Markus. Jezus' levenseind is naar aardse maatstaven en met menselijke ogen bezien, een totaal falen van het leven, de bediening en de boodschap van Jezus. En toch is het de weg van God, want Hij heeft er verlossing in bereid en in bereikt!
En dit grondpatroon zien we veel vaker in de Bijbel terugkomen. Kennelijk is dat hoe God werkt. Tegelijkertijd leven wij in een tijd dat falen en zwakte niet meer geaccepteerd wordt. Lijden is verkeerd en moet zoveel mogelijk gemeden worden. Succes en geluk, eruit halen wat erin zit, dat is het motto. Hoe gaan we daarmee om? Wat is onze weg? En is daar plaats voor lijden om Christus, voor strijd en moeite om zo Gods plan werkelijkheid te zien worden?
Kijk hier de preek (terug):
10 maart - misleiding en verleiding als teken van de eindtijd Mt. 24: 3-13
Zondag 10 maart mocht ik in eigen gemeente preken over het thema: misleiding en verleiding als teken van de eindtijd. Ik heb uitgelegd hoe de Bijbel waarschuwt voor misleiding en verleiding, ook in het licht van de terugkomst. Eerst stel ik de vraag wat dan Waarheid is (zijn Naam is Jezus) en door de Bijbel heen laat ik zien welke misleidingen en verleidingen ons weg daarvan houden. Kerntekst daarbij is Mt. 24: 3-13. In de preek noem ik ook man en paard noemen rondom verleidingen en misleiding in onze tijd: waar zien we dit?
Kijk hier de preek (terug):
3 maart - twee wegen, ook als je gelooft Rom. 6: 15-23
Afgelopen zondag ging ik voor in Emmen in een Avondmaalsdienst. Ik sprak daarom over genade, het nieuwe leven en de nieuwe natuur, maar ook over de keuzes van dat nieuwe leven die daarbij horen. Want dat mag en moet duidelijk zijn: het is genade alleen, maar daarna komt het erop aan hoe we daarmee omgaan. En de vraag daarbij is aan wie of wat wij onszelf ter beschikking stellen? Daarvan zijn wij immers de slaaf, de dienstknecht, zegt Paulus in Rom. 6. Het is een indringende, maar ook genadevolle en hoopvolle boodschap die daaruit klinkt, waarin ook jij mag ontdekken: Gods genade is oneindig groot.
Klik hier om de preek terug te kijken (de preek start op 45:20)
10 december - Zekere hoop in bange dagen 1 Kor. 15: 50-58
Na het beëindigen van mijn voorgangerschap en het opnemen van de taak als directeur en hoofdredacteur van Het Zoeklicht heb ik niet weer gepreekt. Zoals je hieronder kunt zien was mijn laatste preek 16 juli tijdens mijn afscheidsdienst te Delfzijl. Afgelopen zondag tien december kwam daar verandering in en mocht ik dan toch weer voorgaan. Deze keer in de Kapel te Doorn. Ik mocht spreken over het thema van de hoop.
Hoop is een belangrijk Bijbels gegeven, een van de basiselementen van ons geloof. Het is daarom van belang daar bij stil te staan. In deze preek doen we dat door in te gaan op de hoopvolle woorden van 1 Kor. 15. Er wordt ons die geloven in deze verzen namelijk een mysterie, een heerlijk geheimenis onthult.
Als jij hoop zoekt in deze bange, donkere en duistere dagen, dan mag deze preek voor jou een bemoediging zijn.
16 juli - God is groter dan elk lijden Romeinen 8: 18-28
Deze zondag was het de laatste zondag dat ik voorging als de voorganger in Baptistengemeente Delfzijl. Het was een emotionele en bijzondere ochtend, temeer daar ik hiermee ook (voorlopig) afscheid neem van mijn bediening als voorganger, want ik ga als directeur en hoofdredacteur van Het Zoeklicht aan de slag.
Ik heb voor deze bijzondere preek en dienst daarom gekozen voor het Bijbelgedeelte dat voor mij heel belangrijk is geweest, ook de afgelopen 10 jaar als voorganger te Delfzijl. Dit gedeelte is: Romeinen 8: 18-28. Het is een gedeelte dat mij altijd weer troost en hoop geeft en heeft gegeven.
Kijk hier de preek (terug):
2 juli - Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven Johannes 14: 1-7
Een van de mooiste en bekendste Bijbelgedeeltes uit het Johannes-evangelie is Johannes 14: 6: 'Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan tot de Vader komen dan door mij.'
In deze preek staan we bij uitspraak stil. Wat betekenen de drie elementen van weg, waarheid en leven nou in de praktijk? En waarom gebruikt Jezus precies die drie termen? We zullen ontdekken dat dit niet zomaar is, maar dat het alles te maken heeft met de weg naar God in het Oude Testament.
NB vanwege griep is de preek van tevoren opgenomen.
Kijk hier de preek (terug):
25 juni - Paulus neemt afscheid Handelingen 20: 25-32
In Handelingen 20 vinden het verhaal van hoe Paulus afscheid neemt van de oudsten van de gemeente die hij minstens drie jaar heeft mogen dienen, Efeze. Een stukje van dit emotionele moment lezen we.
Deze preek hoort bij een dienst waarin wij in onze gemeenschap een aantal nieuwe mensen voor raad en pastoraal team mochten inzegenen. Wat leren we als gemeente van Paulus en wat hij te zeggen heeft tot de oudsten? Wat zegt dat over de positie van de raad en de mensen van het pastorale team? En wat leert dat ons over ons als christenen van 2023?
Kijk hier de preek (terug):
11 juni - Hink niet langer op twee gedachten 1 Kon. 18: 16-39
Het verhaal van Elia op de Karmel is een van de meest indrukwekkende verhalen van het Oude Testament. Het maakt iedere keer weer indruk op mij.
In deze preek lezen we dit verhaal. We staan daarbij stil bij vers 21, waar Elia het volk het verwijt van tweeslachtigheid maakt: 'Hoe lang nog blijft u nog op twee gedachten hinken? Als de Heer God is, volg Hem dan; is Baäl het, volg dan hem.' En we kijken in de spiegel, want hoe zit dit bij ons?
Kijk hier de preek (terug):
21 mei - De spiraal van goddeloosheid Romeinen 1: 18-32
Een goddeloos leven is niet zonder consequenties, net als een leven in dienstbaarheid van God. Maar wat werkt een goddeloos leven dan uit?
In deze preek denken we daarover na. We lezen met elkaar Rom. 1: 18-32, waarin de spiraal van goddeloosheid op een manier wordt beschreven die vandaag de dag niet meer wordt gehoord, of geaccepteerd. Maar dat is het probleem van deze tijd. God verandert niet en zijn Woord legt feilloos de vinger op de zere plek. Ook voor nu!
Het leven van godvruchtig iemand draait de andere kant op. Ook dat is een spiraal maar dan naar heiliging, naar mooier en beter. Het contrast kan niet groter zijn. Een uitdaging voor ons die God kennen, maar ook een oproep om te staan voor het evangelie in deze goddeloze wereld.
De preek is hier (terug) te kijken:
14 mei - getuigen in een vijandige wereld Handelingen 22
In deze preek doen we niet meer dan Bijbellezen en ons afvragen wat dit ons te zeggen heeft. Een preek dus zonder opsmuk, geen thematische preek en ook geen verhaaltjes uit het leven, maar de Bijbel alleen, geleid daarbij door de Heilige Geest.
We lezen Handelingen 22. Daar wordt Paulus gevangengenomen door de Romeinen in Jeruzalem. Het is het begin van de laatste fase van zijn bediening en leven. Voordat hij wordt weggevoerd, vraagt hij de Romeinen of hij zijn volksgenoten mag toespreken. Zij geven hem toestemming en hij spreekt tot hen. Wat kunnen we daarvan leren voor onszelf?
Kijk de preek hier (terug):
9 april - Pasen 1 Kor. 15: 20-23
Pasen draait om de opstanding van Jezus uit de dood. Hij leeft! En dat betekent zoveel. Het betekent dat jij en ik ook zullen leven en voor altijd met Hem zullen zijn.
In de Paasdienst gingen we door het heerlijke verhaal van de opstanding heen en dachten we na wat dit voor ons geloof betekent: het eeuwig leven én een heerlijke toekomst. Door onze Heer!
Kijk hier de preek (terug)
2 april - drie kijkrichtingen in het Avondmaal 1 Kor. 11: 23-31
In deze preek bij de avondmaalsviering van 2 april (en aan het begin van de stille week 2023) staan we stil bij de instellingswoorden bij het Avondmaal en kijken we terug naar het kruisgebeuren, naar binnen naar ons hart en naar voren in hoop. Allemaal elementen die ons bepalen bij het grote wonder en offer van Jezus' dood voor onze zonden.
Kijk hier de preek (terug):
18 maart - David als type van Jezus 1 Sam. 17: 1-50
Het verhaal van David en Goliath is een van de bekendste verhalen in de Bijbel. Vaak wordt het uitgelegd als een bijbelse metafoor voor het leven van een gelovige: met God kun je al je problemen overwinnen.
In deze preek kijken we naar dit verhaal vanuit de lijdenstijd en de betekenis van het lijden van Christus. David bezien we als type van Jezus. Wat kunnen we van hem leren?
Kijk hier de preek (terug):
26 februari - de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes. Een preek over waakzaam zijn. Matteüs 25: 1-13
De bekende gelijkenis van de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes (of maagden zoals ze in de oudere vertalingen worden genoemd) staat centraal in deze preek. Het centrale thema van dit verhaal is waakzaam zijn, maar er is meer over te zeggen. Wat is bijvoorbeeld de betekenis van de olie en de lampen? En waarom redden vijf van de tien meisjes het niet om bij de bruiloft aanwezig te zijn? Kan ons dat ook overkomen?
Deze vragen bespreek ik hier.
Kijk hier de preek (terug):
12 februari - 'Misleiding en dwaling?' 1 Johannes 2: 15-28 en Matteüs 24: 3-11 en 23-26
Er zijn in de geschiedenis van de Kerk altijd dwalingen en dwaalleraren geweest. Dat gaat al terug op de Bijbel (denk bijvoorbeeld aan de leer van Nikolaïeten). Elke generatie kampt met zijn eigen dwalingen, kun je wat dat betreft met recht zeggen.
In deze preek denken we daarover na. Wat is eigenlijk het wezen van een dwaling en wat zijn dwalingen van onze tijd? Een pittig onderwerp, maar ook heel belangrijk. Uiteindelijk gaat het om de juiste leer immers, zoals God dat in zijn Woord - de Bijbel - aan ons openbaart. Daar mag nooit aan getornd worden.
Kijk hier de preek (terug):
29 januari - 'Heb jij al het operating system van de verlossing van Jezus?' Johannes 3: 1-8
Computers, telefoons en dergelijke zijn gemaakt van hardware. Deze hardware gebruiken wij om dingen te doen als foto's te maken en te versturen, te internetten, berichtjes te delen, muziek te luisteren en ga zo maar door. Om dit te kunnen hebben we programma's en apps nodig. Die moeten op hun beurt weer kunnen communiceren met de hardware, want anders gebeurt er niets. Daar is een besturingsysteem voor nodig, een Operating System (OS), die dat mogelijk maakt. Dit OS zit dus tussen wat we hebben en wat we doen in. En in dat laatste zit een heel mooi beeld van hoe de mens werkt, want ook wij hebben onze 'hardware' (lichaam, opvoeding, mogelijkheden, talenten en dergelijke) en brengen daarnaast dingen ten uitvoer. Daartussen zitten wij als mensen met onze persoonlijkheden, onze verlangens, gevoelens, drijfveren en wat we willen. Dit zou je ons besturingsysteem kunnen noemen wat ook voor ons bepaalt hoe we wat we hebben, bij elkaar brengen met wat we doen.
In deze preek diep ik dat uit. Vooral belangrijk is daarbij de vraag: heeft het geloof hierover ook nog iets te zeggen? Heeft dat er nog invloed op? Ontdek snel hieronder hoe dat werkt.
Kijk de preek (terug):
15 januari - 'Een levend hart ziet op Christus' Openbaring 3: 14-22
We leven in moeilijke tijden voor het geloof. Mensen lijkt het geloof niet veel meer te zeggen. Ongelovigen komen niet of nauwelijks nog tot Christus en gelovigen haken heel makkelijk af, dat lijkt onze tijd soms wel samen te vatten voor je gevoel.
Hoe komt dat?
Dit heeft alles te maken met de hartsgesteldheid van de moderne mens. We kunnen wat dat betreft heel wat leren over de gemeente in Laodicea. Daar kijken we naar in deze preek. Wat leren ons de gelovigen Laodicea over de invloed van rijkdom en overvloed bijvoorbeeld?
Kijk hier de preek (terug):
1 januari - God blijft onze schuilplaats Psalm 62
Ook op de eerste januari van 2023 kwamen we bij elkaar als Gemeente van Christus, zoals we dat iedere zondag gewend zijn. Deze eerste dag van het nieuwe jaar hadden we een ontmoetingsdienst om het jaar samen, goed te beginnen. We stonden stil bij Psalm 62 en hoe we in de roerige tijden waarin wij leven, onze rust bij God mogen blijven vinden. Ook in 2023.
Kijk hier de preek (terug):
11 december - over slapen en ontslapen Handelingen 7: 54-60
'Koimaoo' is een Bijbels woord dat we in het Nieuwe Testament een aantal keren tegenkomen. Het betekent 'slapen', maar ook 'ontslapen' (in de zin van sterven). In deze preek - die hoort bij de gedachtenisdienst van 11 december - ga ik op dit woord 'koimaoo' en theologische betekenis daarachter in. Ter bemoediging, maar ook ter uitdaging, want de dood wacht ons allen en wat dan?
Kijk de preek (terug):
27 november - Geloof, hoop en liefde Romeinen 5: 1-5
Geloof, hoop en liefde. Het is een bekende driedeling in geloof, een trio van woorden die met elkaar te maken hebben en bij elkaar horen in de Bijbel. In deze preek staan we daarbij stil. De dienst van deze zondag stond in het teken van de doop van twee jonge zusters (waarvan een mijn eigen dochter Rosalie) en als je begrijpt wat geloof, hoop en liefde betekenen dan begrijp je beter waarom zij tot deze stap van de doop zijn gekomen. Geloof, hoop en liefde betekent iets voor hen, maar ook voor ons.
Kijk hier de preek (terug):
13 november - Wie is Jezus? Matteüs 16: 13-19
Wie is Jezus? Dat is een vraag die nog altijd, tot op de dag van vandaag, relevant is. Wie is Jezus en dan in het bijzonder toegespitst op wie is Jezus volgens jou? Deze preek gaat over deze vraag aan de hand van deze vraag van de Heer zelf in Matteüs 16.
Ik laat daarbij tijdens de preek het onderstaande schilderij van Leonardo da Vinci zien.
Afbeelding met dankbaarheid geleend van het onvolprezen Wikipedia.
Vrucht dragen is een Bijbels thema dat we een heel aantal keren tegenkomen in Gods woord, met name ook in het Nieuwe Testament. Dat laat zien dat hoe belangrijk het is. In deze preek denken we na over de vraag hoe je dat dan doet vrucht dragen?
Het is van groot belang daarbij om te beseffen dat het beeld van vrucht dragen te maken heeft met het resultaat en de opbrengst van inspanning, naar de aard van de vrucht-gever. Kijk maar naar een appelboom. Daar zullen nooit peren aan groeien. Maar denk ook aan een sporter die na jaren inspanning eindelijk de prijs pakt. Zijn of haar inspanningen in trainingen en zelfopoffering, hebben uiteindelijk de gewenste vruchten opgeleverd. Deze elementen van vrucht dragen en de beelden die daarbij horen, leren ons iets over als gelovige vrucht dragen. Kijk snel om te ontdekken wat dan.
Kijk de preek (terug):
23 oktober - Gezegend leven! Psalm 67
Het thema van deze preek is: Gezegend leven! En als je dat zo ziet staan, dan willen we dat allemaal wel. Maar waar hebben we het over als we spreken over gezegend zijn? Psalm 67 laat ons zien hoe het volk van Israël dacht over zegeningen. Zij bidden om zegen (vers 2) en kijken naar de zegeningen die er zijn.
Wij bespreken deze zegeningen en vertalen die naar ons toe? Hoe kunnen wij gezegend leven? Het begint met het zien - tel je zegeningen - om vervolgens daaruit te gaan leven in dankbaarheid en vertrouwen.
Kijk de preek (terug):
16 oktober - Wat zou je doen als Jezus met drie dagen terugkwam? Matteüs 24: 36-44
In deze preek stonde wij stil bij de vraag: wat doe je als je weet dat Jezus over drie dagen terugkomt? Deze vraag is uiteraard een zuiver theoretische, want niemand weet de dag of uur, zoals we ook in het Bijbelgedeelte uit Matteüs terugvinden in de uitspraak van Jezus in vers 36. Toch is het een relevante vraag, want het confronteert ons met onszelf: wat zijn onze prioriteiten in het leven en wat doet er voor ons echt toe als het erop aankomt?
Op basis van Matteüs 24 kijken wij hiernaar. In dit gedeelte probeert Jezus namelijk de urgentie en drive in onze prioriteiten helder te maken voor zijn leerlingen destijds. Hij vertelt hen dat ze moeten opletten, want niemand weet het moment dat hij verschijnt, dus wees waakzaam. Dat had een andere klank dan dat dezelfde uitspraak nu voor ons heeft, maar de vraag erin is nog even relevant: hoe bepaalt de wetenschap van Jezus' terugkomst, ons leven vandaag de dag?
Kijk hier de preek (terug):
18 september - Angst en geloof 1 Johannes 4: 15-21
Mensen zijn bange wezens en dat is maar goed ook. Angst is namelijk een hele gezonde en verstandige emotie. Het voorkomt dat wij onszelf (onnodig) in gevaar brengen. Toch zijn er ook een problematische vormen van angst. Angsten waarvan we 's nachts piekerend wakker liggen, want stel je voor dat dit of dat gebeurt, angst zo groot dat we niet tot dingen komen die we wel graag zouden willen en in het ergste geval zelfs angststoornissen (fobieën).
Wat leert de Bijbel over angsten en hoe we hiermee om moeten gaan? 1 Johannes 4: 18 zegt: 'liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde drijft angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.' Wat betekenen deze woorden? Wat heeft liefde bijvoorbeeld te maken met angst? En wat is de rol van onze Heer Jezus Christus?
Kijk de preek hier (terug):
4 september - Hebben wij nog honger? Spreuken 27: 7
De gemeente van Jezus en eigenlijk het christendom in Nederland zit in zwaar weer. Al een hele poos, maar de storm wordt steeds heftiger, zeker de laatste jaren. Daar hebben vele kinderen van God verdriet van. Ze worstelen ermee en liggen er soms wakker van. In deze preek durf ik dit te benoemen en probeer ik jou een hart onder de riem te steken. Uiteindelijk mogen we namelijk verder kijken, want wij hebben Christus!
Kijk de preek hier (terug):
17 juli - prestatiedruk Matteüs 11: 28-30
Op de drempel van de vakantieperiode denken we na over de prestatiedruk van onze tijd en de vermoeidheid die dat met zich meebrengt. We leven meer en meer onder hoogspanning, omdat de balans zoek is. We leggen ons grote druk op in ons maakbare leven (althans dat denken we).
Wat zegt de Bijbel hierover? Hoe moeten we Jezus' woorden in Matteüs 11 in dit opzicht begrijpen? Daar ga ik in deze preek op in.
Kijk de preek hier (terug):
3 juli - de vanzelfsprekende en essentiële plek van de Gemeente (ook in het Avondmaal) Romeinen 12: 4-8 & Efeze 2: 11-22
Zondag hebben wij opnieuw weer een avondmaalsdienst in onze gemeente te Delfzijl. In deze dienst wil ik in de preek nadenken over de Gemeente van Jezus en onze plaats daarin. Ik wil daarbij een link leggen met de viering van het Avondmaal. Ik zal, zo de Heer het wil, laten zien hoe centraal het gegeven is van Gemeente van Jezus en wat dit voor ons betekent als kinderen van God.
Kijk de preek hier (terug):
19 juni - 'De functie en plaats van het lijden' Rom. 8: 20-25
Sommige mensen beweren dat alles in dit leven met een reden gebeurt en dat lijden daarom ook bij het leven hoort. Dat het natuurlijk is en dat het een functie en zin heeft.
In deze preek denken we heel basaal na over het lijden en of dit zo is? Is er een functie en zin in het lijden of niet? Wat leert de Bijbel daarover? Rom. 8: 20-25 is het gedeelte dat we hierop bestuderen.
Maandag is hier de preek (terug) te kijken.
5 juni - Pinksteren Handelingen 2: 1-5 & 32-41
In het geweldige verhaal van Pinksteren houdt Petrus een gloedvolle toespraak en preek over de Heer Jezus, wie Hij is en wat wij Hem hebben aangedaan. Als de toehoorders dit horen worden ze diep getroffen en vragen wat ze moeten doen?
De vraag die in deze preek stel is of wij ook nog wel eens zo geraakt worden door een soortgelijk besef? Of doet het ons nog weinig?
Kijk hier de preek (terug):
29 mei - De grote hoer van Babylon (ons perverse economische systeem) Openbaring 17:1 - 18: 20
Deze preek gaat over ons economische systeem. Vanuit Openbaring 17 & 18, het gedeelte over de grote hoer van Babylon, denken we na over de waarde en het belang van ons economische stelsel dat we hebben opgetuigd. Wat is onze plaats als christenen daarbinnen? En wat zegt het over de tijd waarin we leven?
Kijk de preek hier (terug):
15 mei - De bron van leven Psalm 36: 6-10
Deze zondag jubileerde een echtpaar in onze gemeente. Ze waren 25 jaar getrouwd en deelden dat met de gemeente. De tekst van hun huwelijk is vers 10 van Psalm 36, waar staat dat bij God de bron van leven is en dat in zijn licht wij licht zien.
In de preek denken we daarover na. Wat betekent het dat God de bron van leven is? En hoe werkt dat dan met het licht van God? We zullen dankbaar ontdekken hoe bijzonder het is dat God onze God wil zijn.
Kijk hier de preek (terug):
17 april - Pasen Johannes 20: 1-18
De Heer is opgestaan en heeft daarmee het plan van God voor verlossing en redding voltooid. Jezus is onze Verlosser geworden en Hij is ons voorgegaan door als eerste uit de dood op te staan. Immers als wij in Hem geloven worden ook wij opgewekt uit onze geestelijk dode staat tot een nieuw leven. Wij worden dan opnieuw geboren, zoals onze Heer daar zelf over spreekt.
En toch... toch ervaren we dat niet altijd. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor we hier maar met moeite zicht op houden. In deze preek staan we daarbij stil.
Kijk hier de preek (terug):
3 april - Volgen Lukas 9: 51-62
In deze preek denken we na over het thema 'volgen'. We mogen namelijk als gelovigen Jezus volgen in ons bestaan. Eerst in de stap van geloof, maar daarna ook in imiteren van onze Heer in ons dagelijks leven. In Lukas 9 wordt ons hierover geleerd door onze Heer Jezus zelf. Drie spannende en radicale lessen geeft Hij mee.
Maandag is hier de preek (terug) te kijken.
20 maart - Er is hoop, ook in het zinloze lijden Romeinen 8: 18-28
Zondag 20 maart hadden wij een preek over Openbaring 17 & 18 gepland, maar uiteindelijk werd het wat anders. We hadden als kerk contact gelegd met Oekraïense vluchtelingen en er zat een kans in dat we zondag de preek simultaan moesten gaan vertalen. Daarvoor was de preek over Openbaring te lang en te ingewikkeld. We zijn voor iets 'behapbaarders' gegaan, zeg maar. Romeinen 8 werd het.
Desalniettemin was het een mooie bemoedigende boodschap en dienst. We mochten delen dat we hoop hebben, zelfs tegen de kippen op, als we het niet meer weten.
Kijk hier de preek (terug):
13 maart - Imperatieven Filippenzen 4: 4-7
Deze preek gaat over imperatieven. Dit zijn oproepen, opdrachten en aansporingen die ons aanzetten tot actie. In Filippenzen 4 lezen we er zomaar drie achter elkaar. Wat doet dat met ons om te lezen? Vinden we het een uitdaging of een last? En wat zou God hiermee op het oog hebben?
Kijk de preek hier (terug):
6 januari - Gods wraak afgewend 2 Tessalonicenzen 1: 3-11
In deze preek, die hoort bij de viering van het Avondmaal, denken we na over Gods toorn, wraak en straf. Dit is een element waar je niet vaak over hoort in evangelische kringen, maar dat desalniettemin een wezenlijk onderdeel is van het evangelie van verlossing. In de preek leg ik daarom uit wat Gods wraak is en hoe die is afgewend door het offer van Jezus aan het kruis van Golgotha. Er is niets mooiers of bijzonders dan dit!
De preek is daarmee een troost en een bemoediging voor de kinderen van God, maar ook een uitdaging. De Bijbel laat namelijk heel duidelijk zien: buiten Jezus' verlossing, redding en bevrijding is er niets. Dan wacht je Gods wraak en toorn. Dat mag ons raken en aansporen, want wij hebben een heerlijk evangelie dat mensen kan redden en verzoenen met God.
Kijk hier de preek (terug):
23 januari - Wie is God voor jou? Psalm 16
In het kader van de afsluiting van de Week van Gebed denken we in deze pree na over de vraag: wie is God voor jou? David geeft in Psalm 16 een krachtig antwoord op deze vraag, maar wat antwoorden wij?
Kijk de preek inclusief nabespreking nu (terug):
2 januari - 'Dien elkaar in, uit en rondom liefde' Johannes 13: 1-17
De Heer leert ons tijdens zijn laatste uren samen met zijn discipelen, een les in het dienen van elkaar: wees nederig, probeer niet (over)heersen. Een les die we tot ons mogen nemen aan het begin van een nieuw jaar. Laat dit ons motto zijn!
Maar dan wel uit, in en rondom liefde van God. Zonder dat ontspoort deze les van dienen in nederigheid namelijk al snel. Sommigen zullen manipuleren en/of willen dat anderen hen dienen, anderen zullen zich genoodzaakt voelen om de minste te zijn, terwijl daar misbruik van gemaakt wordt of het niet terecht is. Alleen als onder gelovigen liefde van God heerst kan dit in liefde gegeven en ontvangen worden, zoals ook de Heer en zijn discipelen in Johannes 13 laten zien.
Kijk de preek hier (terug):
25 december - Eerste Kerstdag Matteüs 1: 18-25
Jezus' geboorte is geen toeval, maar de vervulling van Gods plan. Dat wordt duidelijk als je het Kerstverhaal van Matteüs 1 leest. God heeft het voorzegd middels zijn profeten en Jezus vervult al deze beloften. We worden zo geconfronteerd met Gods heerlijke plan van redding en verlossing voor ons allemaal!
In deze preek leg ik dit uit en wijs ik ons op de hoop die we hierin mogen vinden.
De Heer zegent onze gemeente dit najaar met verschillende doopdiensten. 19 december mochten we de laatste van deze serie doopdiensten van het najaar hebben. Monika werd gedoopt! Haar verhaal naar de doop toe is een echt Bijbels bekeringsverhaal. Daarom kijken we in deze preek een zo'n Bijbels bekeringsverhaal: de bekering van koning Manasse. We vragen ons aan de hand van dit verhaal af wat we daaruit kunnen leren over de bekering van Monika, maar ook over onze bekering, want God roept ook ons om ons te bekeren tot Christus.
Kijk hier de preek (terug):
5 december - Gedachtenisdienst Johannes 14: 1-6 & 15-18
Deze zondag hadden wij als gemeente onze gedachtenisdienst. We stonden stil bij de broeder en de twee zusters die ons dit jaar ontvallen zijn. In dat kader ging de preek over de drievoudige belofte van de Heer in Johannes 14: - de belofte van het Vaderhuis - de belofte van de Trooster - de belofte van de terugkomst
In al deze beloften mogen we troost en kracht vinden. Niet dat dit het verdriet en het gemis wegneemt, maar wel dat het ons toont dat er meer is. Achter het verdriet, achter de pijn en het gemis gloort de hoop van ons geloof.
Kijk hier de preek (terug):
28 november - van ellende naar hoop. Romeinen 5: 1-5
Zondag 28 november was ik vrij gepland, maar door omstandigheden werd ik toch gevraagd om de preek te verzorgen. Op het laatste moment heb ik daarom nog een preek gemaakt en door de kracht van de Geest heb ik die kunnen houden in mijn eigen gemeente.
In deze preek denken we na over Romeinen 5: 1-5. Het thema is daarbij van ellende naar hoop. Hoe komen we in deze ellendige en rottige tijden tot een gezonde houding als gelovige? Hoe gaan we van ellende naar hoop?
Kijk hier de preek (terug):
21 november - Stel niet uit. Handelingen 2: 37-40
Deze zondag was een bijzondere voor mij en mijn zoon Simon. Hij werd namelijk gedoopt en ik mocht de dienst leiden en de doop bedienen. In zijn doopdienst hebben we stilgestaan bij Handelingen 2: 37-40 rond het thema 'Stel niet uit'. Als we geloven in de Heer en we kunnen overzien wat het betekent, dan is de doop een gehoorzame opdracht uit liefde. Simon heeft dit ontdekt in zijn jonge leven. Toch zijn er ook veel mensen die ondanks dit veel bezwaren hebben en koesteren rondom de doop. Maar doe je jezelf niet tekort? En hoe voelt dat om uit te stellen?
Kijk hier de preek (terug):
7 november - Wandel in de Geest. Galaten 5: 13-25
In deze avondmaalsdienst draait om de genade van Jezus die ons heeft gered en verlost. Daardoor zijn we opnieuw geboren of wedergeboren, zoals dat ook wel wordt genoemd. Maar wat betekent dat? Het is een term immers afkomstig van Jezus zelf en Hij heeft die niet zomaar gekozen.
Wedergeboren betekent ten diepste geheiligd zijn en heiligen. Het betekent opgroeien naar geestelijke volwassenheid. Maar hoe doe je dat? Daarover gaat het in deze preek.
Kijk de preek hier (terug):
31 oktober - duurzaamheid Genesis 1: 26-28
In deze preek denke we als gemeente na over het thema duurzaamheid. Vraag daarbij is niet: heeft duurzaamheid ons iets te zeggen? Maar veelmeer: heeft de Bijbel ons iets te leren over duurzaamheid?
Aan de hand van Genesis 1 willen we daarover nadenken en ontdekken hoe God geëerd mag en moet worden door ons in alles, ook in onze omgang met elkaar en de schepping.
Kijk de preek hier (terug):
10 oktober - Doopdienst! Johannes 15: 9-16
Afgelopen zondag hebben we de eerste doopdienst gehad sinds Corona uitbrak en ik kan je zeggen: het was een groot feest! We mochten een zuster dopen die een levende relatie met haar Heer had gekregen in en door Jezus. Hiervoor was ze moslima, maar dat gaf haar niet wat ze zocht. Ze wilde persoonlijk contact met God en een relatie met hem. Daarnaast wilde ze snappen waarom ze dingen moest doen in een gelovig leven en hoe ze dat kon doen, want het lukte haar nu niet.
In Johannes 15 lezen we over Gods liefde en over hoe Jezus ons niet langer slaven, maar vrienden wil noemen door die liefde. Dat is wat leven brengt en wat gelovig leven in genade mogelijk maakt. Er is liefde, die je mag beantwoorden met liefde en als het toch niet lukt is er vergeving en genade uit liefde.
Kijk hier de preek (terug):
19 september - Gedachten bij het Avondmaal. Exodus 12: 1-13
Zondag 19 september was een avondmaalsviering in onze gemeente. In het kader daarvan hebben we stilgestaan bij de diepe betekenis van deze maaltijd. We keken naar Exodus 12 en de instelling van Pesach, het Joodse Paasfeest. Twee elementen van dat feest met profetische betekenis worden eruit gelicht om te ontdekken hoe mooi de viering van de maaltijd van de Heer is.
Kijk hier de preek (terug):
12 september - God is de enige, heb Hem lief en zet je in! Deutronomium 6: 4-19
Deutronomium 6 leert haar lezers dat een gelovig leven altijd drie stappen kent: 1. Besef wie God is, wat Hij doet, deed en zal doen. 2. Het liefhebben van die Heer met hart en ziel, omdat Hij zo is. 3. Je inzetten voor die Heer met alles wat in je is.
Dit is de centrale boodschap die Mozes aan het volk geeft in Deutronomium 6, maar wat kun jij daarmee in jouw leven en geloof? In deze preek denken we hierover na.
Kijk hier de preek (terug):
15 augustus - Wat is het doel van het plan van God met je leven? 1 Kor. 15: 1-7 & 20-27
Wat is het doel van het plan van God met je leven? Dat is de vraag waar we in deze preek over nadenken. Het is een vraag die we in drie deelvragen gaan behandelen: - wat is het plan van God? - Welk doel heeft God daarmee? - Wat betekent dit voor mijn leven?
Alledrie zijn dit spannende en stuk voor stuk interessante vragen. Benieuwd naar wat ik daarover te zeggen heb? Kijk dan snel en je zult ook nog een bijdrage krijgen van Marleen Venhuizen!
Kijk de preek hier (terug) in zijn geheel:
4 juli - Iets afsluiten voordat je iets nieuws begint. Jesaja 53
In deze dienst sluiten in onze gemeente een jaar af, op de drempel van de zomervakantie. En wat voor een jaar is het geweest voor ons allemaal. Het was heftig, intens en bij vlagen totaal verbijsterend wat ons over het hoofd is gewaaid. We staan daar in deze preek bij stil, want iets afsluiten is goed, zeker na zo'n jaar, zodat we na de zomer weer opnieuw met fris enthousiasme kunnen beginnen.
Kijk de preek, inclusief nabespreking (terug):
17 juni - De liefde is... 1 Kor. 13: 4-7
De liefde van God, agape, daar gaat deze preek over. Liefde die we gestalte mogen geven, omdat we die ontvangen hebben. Maar doen we dat ook? En hoe dan? In deze preek staan we hier uitgebreid bij stil. Daarnaast is er een kort nabespreking gehouden na afloop van de dienst over dit onderwerp met een paar interessante vragen.
Kijk de preek (inclusief nabespreking):
23 mei - Pinksteren als teken van de eindtijd. Handelingen 2: 1-21
Als de Heilige Geest wordt uitgestort is het Petrus die het woord neemt. In zijn 'preek' over wat er is gebeurd, citeert hij als eerste uit het Bijbelboek Joël. Dat boek heeft het over de uitstorting van de Heilige Geest en plaatst dit tegen het licht van de dag van God. De dag waarvan het Nieuwe Testament leert dat Jezus dan terugkeert. Dat maakt van Pinksteren dus een eindtijdonderneming!
De preek zet deze gedachte centraal en vraagt zich af: wat betekent dat vandaag de dag?
Kijk de preek hier (terug):
16 mei - dwars door het vuur. Daniël 3
De drie vrienden, Sadrach, Mesach en Abednecho, moeten buigen voor het beeld van Nebudkadnessar. Dat doen ze niet, want zij dienen de God van het volk Israël en de Bijbel. Zij zullen daarom niet buigen. Ze worden daarom in de vurige oven gegooid, want koning Nebukadnessar zal niet toestaan dat zij zich niet onderwerpen aan hem, het beeld en Babel. Maar in het vuur is een vierde persoon en de drie vrienden komen ongeschonden weer uit de vlammen. Koning Nebukadnessar kan niet anders dan erkennen dat God de hoogste is.
In de preek staan we stil bij de druk om je te conformeren. Iets dat we volgens mij allemaal wel eens ervaren. Onze familie, onze vrienden, de samenleving, collega's, klasgenoten, bazen, leraren enz. oefenen soms druk uit op ons om mee te gaan in dingen die niet passen bij onze christelijke levensstijl. 'Doe het nou maar, want...' De vraag is dan: wat doen we? Gaan we door vuur voor God en ons geloof? Of vermijden we de confrontatie? Geven we in of blijven we staan?
Kijk de preek (terug):
2 mei - Wat is het doel van mijn leven? Galaten 2: 19-21
Wat is het doel van mijn leven? Wat geeft mijn leven zin? Het zijn vragen die vandaag de dag steeds meer centraal staan voor mensen. Ook wij willen in deze preek daarover nadenken aan de hand van Galaten 2: 19-21. Wat is voor hen die geloven het doel en de zin van van het leven? Is dat anders dan in de wereld die God niet kent of toch niet?
18 april - Hoe kom je tot geloof? Johannes 20: 24-29
De preek van zondag 18 april draait om de simpele vraag: hoe kom je tot geloof? We beantwoorden deze vraag vanuit het verhaal van Tomas. We zullen ontdekken dat het allemaal draait om Jezus en zijn evangelie, maar dat enkel en alleen dat weten niet genoeg is.
Ben je benieuwd wat er nog meer is? Kijk en luister deze preek dan nu (terug)!
4 april - Pasen Lukas 24: 1-12 & Kol. 1: 15-21
In de paaspreek denken we na over de vraag: 'Pasen is voor mij...' Wat zegt de Bijbel over de betekenis van Pasen?
Kijk de preek nu (terug):
28 maart - Wat is onze hoop? Hebreeën 11: 1-3
In deze preek sta ik stil bij de vraag wat er nog te hopen is vandaag de dag in onze zware tijden? We willen deze vraag vanuit Gods Woord benaderen en dat doen we aan de hand van Hebreeën 11: 1-3. We mogen ontdekken dat God onze hoop is en dat er in geloof nog zoveel te verwachten is, juist nu ook.
Kijk hier de preek (terug):
14 maart 2021 - Gods plan met de wereld en met jou. Markus 4: 10-12
In Markus 4 lezen we een hele spannende uitspraak van Jezus. Hij zegt daar namelijk dat hij in gelijkenissen spreekt, zodat de massa's die naar hem komen het niet begrijpen, want 'anders zouden ze zich bekeren en vergeving krijgen.'
Wat bedoelt Jezus hiermee? Is dit niet in tegenspraak met de boodschap van het evangelie? Hoe moet je dit begrijpen? In deze preek ga ik hierop in en denken we na over het plan van God met de wereld, zijn volk en jou en mij.
Kijk hier de preek (terug):
28 februari 2021 - Geen afstand. Psalm 139: 1-12
We hadden deze zondag een online gezinsdienst over het thema: geen afstand. Best een spannend thema in het licht van de huidige tijd. In deze preek denken we na over wat het betekent dat er geen afstand is als we het hebben over ons en God. Kan dat? Hoe dan? En wat betekent dat voor jou en mij?
Kijk hier de preek (terug):
7 februari 2021 - God volgen met vallen en opstaan. 2 Tim. 2: 1-13
In deze preek sta ik stil bij leven in moeilijke tijden, ook als gelovige. Het leven is soms worstelen en onder moeite gebukt gaan en tegenwoordig lijkt dat nog meer waar dan anders. Maar wat verwacht God dan van ons? Moeten we de sterke christen zijn die overwinnend volhard in moeilijkheden of kan het ook anders?
In deze preek staan we daar eerlijk en oprecht bij stilstaan aan de hand van de woorden van 2 Timoteüs 2. Wat kunnen we als het moeilijk wordt en wat mogen we van God verwachten?
Kijk hier de preek (terug):
24 januari 2021 - het gebed Lukas 11: 1-13
In deze preek ter afsluiting van de Week van Gebed 2021 willen we stilstaan bij dat gebed in de preek. We lezen uit het evangelie van Lukas dertien verzen van hoofdstuk 11 en gaan in de overdenking met een praktische bril op door de tekst om zo drie lessen over het gebed leren.
Kijk hier de preek (terug):
3 januari 2021 - bloedschuld en losprijs Numeri 35: 31-34
3 januari is niet alleen de eerste dienst van het jaar 2021, maar ook de eerst avondmaalsviering van dit jaar. In deze dienst staan we in de overdenking stil bij de woorden van Numeri 35 over moord en de mogelijkheden die er dan nog zijn. Ik wil het gaan hebben over de term losprijs. In Numeri 35 staat dat er voor moord geen losprijs is. Bloedschuld kan maar op een manier vereffend worden met het vergieten van het bloed de dader.
Is er dan nog hoop voor mensen? Het evangelie van Jezus toont ons een heerlijke en goddelijke weg van genade!
Kijk de preek hier (terug):
27 december - gedachtenisdienst Psalm 23
Psalm 23, de beroemde psalm van 'de Heer is mijn Herder' is een van de bekendste bijbelgedeelten uit de Bijbel, zo niet het allerbekendste bijbelgedeelte. In de gedachtenisdienst, waarin we stil staan bij hen die ons ontvallen zijn, nemen we deze bekende woorden nogmaals tot ons om ze te overdenken vanuit dit licht: wat zeggen ze ons als we stilstaan bij ons verdriet en ons gemis? Wat zeggen ze ons als we denken aan hen die er niet meer zijn?
In deze korte overdenking probeer ik te laten zien dat waar is wat er in dit oude lied staat. Niet alleen voor toen, maar ook voor nu. Ook voor het leven dat we nu lijden en in het verdriet en gemis dat we ervaren over hen die er niet meer zijn.
Kijk hier (terug):
Kerstochtend 2020 'Hoezo vrede?'
Deze kerstochtend moesten we vanwege de perikelen rond Corona, opnieuw onze dienst streamen. Hoewel dat al ongebruikelijk was, ging het nog verder, want een deel van ons muziekteam zat ook nog eens in quarantaine vanwege Corona. Gelukkig is er YouTube die ons ook van muziek kan voorzien en gelukkig mocht ik zelf nog wel preken. Dat heb ik gedaan over het thema: 'Hoezo vrede?'
Aan de hand van het kerstverhaal uit Lukas 2 hebben we stilgestaan bij vrede en wat daar de engelen over zeggen in Lukas 2. Wat betekent de boodschap van vrede in het licht van de komst van Jezus? Ik leg uit dat Jezus ware vrede geeft en vertel hoe jij de waarheid hiervan persoonlijk kunt ontdekken.
Kijk hier de preek terug.
13 december - licht in het duister Johannes 1: 1-5
Deze derde adventszondag spreek ik over het thema 'licht in de duisternis'. Ik leg uit dat Jezus het licht voor de mensen is, zoals we ook letterlijk lezen in Johannes 1 vers 4. Dat maakt dat we mogen weten dat er ook licht in ons is. Dat is troostrijk en dat ervaren geeft moed en kracht. Maar het geeft ons ook de opdracht en het voorrecht om zelf dat licht te verspreiden. Juist nu het zo donker is, is dat van grote waarde, immers het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen.
In de dienst van zondag denken hierover na en willen we elkaar de gelegenheid om dat ook concreet te doen.
Kijk de preek (terug):
22 november - vertrouwen op God. Psalm 16
Het moeilijkste in het leven is misschien wel het omgaan met verlies. Als we mensen, mogelijkheden, gezondheid en dergelijke verliezen wordt het zwaar. Dan komt het erop aan wat we gaan doen. In deze preek neem ik jullie mee naar hoe de wereld omgaat met verlies en hoe wij als christenen dat kunnen doen aan de hand van Psalm 16. Juist nu in Corona-tijd nu we als mensen steeds meer worstelen met het verlies van vrijheden, mogelijkheden en intermenselijk contact wordt dit alsmaar belangrijker.
De vraag die in deze preek gesteld wordt is: is ons hart gericht op God in hoop, vertrouwen en liefde of zijn we gericht op het aardse en stellen we ons vertrouwen op andere zaken in de confrontatie met verlies?
Kijk hier de preek (terug):
8 november - (oogst)dankdienst Prediker 12: 6-14 & Johannes 14: 18-27
Deze Zondag is een dankdienst. Dat hebben we al heel lange tijd geleden besloten. Je kunt echter afvragen of er wel reden is voor een dankdienst in een jaar als dit? Als we terugkijken op 2020 tot nu toe, vult dan dankbaarheid je hart? Ik denk dat velen dat niet direct zullen ervaren.
Daarom denken we in deze preek na over de vraag: is er reden voor kinderen van God om dankbaar te zijn in omstandigheden als de onze? We staan daarbij stil bij wat Prediker leert over het leven en wat Jezus ons leert in het verlengde daarvan in Johannes 14.
NB Kijk na de preek het lied 'Het Licht' van Damascus (featuring Kinga Ban) er bij op YouTube. Klik hier om daar rechtstreeks naar toe te gaan.
1 november - het hart van de genade Nehemia: 7: 72b - 8: 12
Iedere eerste zondag van de maand vieren wij als Baptisten van Delfzijl de maaltijd van de Heer. In die viering van brood en wijn draait het ten diepste om de genade door de verlossing van Jezus voor ons.
De overdenking over Nehemia gaat daar ook over. Ik probeer om meer licht te werpen op de genade, het hart daarvan en de viering van het avondmaal. Misschien zijn het geen nieuwe dingen die ik deel, maar ze zijn wel essentieel en hopelijk herkenbaar.
25 oktober - De juiste dresscode. Matteüs 22: 1-14
Bepaalde feestjes hebben een dresscode: ga je erheen dan wordt van jou een bepaalde kledingstijl verwacht. 'Black Tie' bijvoorbeeld of een gala. Ook in het verhaal van Jezus in Matteüs 22 lezen we over de juiste kleding die nodig is om een bruiloftsfeest te bezoeken. We vragen ons in de preek af wat dit betekent en welke boodschap Jezus hiermee wilde geven? Gaat het hier om uitverkiezing of iets anders?
Als je het antwoord op deze vraag wilt weten, luister en kijk dan deze preek nu!
4 oktober - Jezus is onze Hogepriester. Leviticus 8: 1-9
De eerste zondag van de maand is een avondmaalsviering. We staan dan stil bij het offer van onze Heer en de genade die ons daarin is verleend. In dat kader gaat deze preek over Jezus als Hogepriester. We lezen een paar verzen uit Leviticus 8 over de wijding van de eerste hogepriester Aäron en zijn zonen en denken dan met name na over vers 9 waar gesproken wordt over het rozet en de heilige diadeem op de tulband van de hogepriester. We zullen ontdekken hoe rijk de symboliek alleen al in dat kleine onderdeel van de priesteruitrusting is, ook voor ons die Christus kennen en zijn genade willen vieren in het Avondmaal.
Kijk hier de preek (terug):
27 september - De hoop van geloof. Romeinen 8: 18-26
27 september vierden wij als gemeente onze startzondag. Dit is de zondag waarmee we het nieuwe seizoen van gemeentelijk werk en activiteiten willen beginnen. Het gaat dit seizoen allemaal wat anders en ook de startzondag zelf is later dan gebruikelijk, maar dat is te wijten aan alle gebeurtenissen rond Corona. Het seizoen 2020-2021 zal sowieso een afwijkend en bijzonder seizoen worden, zoals het ook al de afgelopen maanden bijzonder is geweest. Toch is er ondanks alle moeite en alles wat anders is, hoop. Hoop voor de toekomst, hoop voor nu. Daar willen we, juist aan het begin van dit nieuwe seizoen, onze aandacht op vestigen.
In deze preek op basis van Romeinen 8 spreek ik over de hoop van de geloof en doe ik een oproep om elkaar te steunen en te bemoedigen met die hoop.
Helaas lopen in de preek het geluid en beeld niet helemaal synchroon. Dat ligt bij de opname van de dienst, niet bij mij. Ik kan daar tot mijn spijt niets aan veranderen.
Kijk de preek hier (terug):
13 september - Het juiste perspectief. Psalm 39
Onze maatschappij houdt ons een heel duidelijk beeld voor van wat belangrijk is in het leven: leef je leven ten volle en groots. 'Party hard and work hard,' wordt wel eens in het Engels gezegd. Dan leef je het goede leven.
Psalm 39 laat ons echter een heel ander beeld zien en toont ons een geheel ander perspectief op wat het leven is. Dat is misschien voor ons een beetje vreemd en uitdagend om te lezen, maar in deze preek maak ik duidelijk hoe waardevol het is wat deze psalm ons daarin leert.
30 augustus - Wat kunnen we van Jozef leren? Genesis 45: 1-8
Deze preek gaat over de Bijbelse figuur Jozef. We lezen in Genesis 45 van het moment dat Jozef als de onderkoning van Egypte zichzelf bekend maakt aan zijn broers wanneer ze bij hem zijn om te vragen om voedsel tijdens de grote hongersnood. Jozef neemt hen apart en vertelt hen: ik ben jullie jongste broertje die jullie in slavernij hebben verkocht. Een spannend moment, zeker in het licht van wat Jozef allemaal is overkomen.
En wat zegt Jozef dan tegen hen? In Genesis 45 lezen we bijzondere woorden over Gods leiding en zorg; Jozef is van mening dat alles wat hem is overkomen onderdeel is geweest van het plan van God. Dat zijn nogal een uitspraak. In de preek vragen we ons af wat deze houding en uitspraak van Jozef ons kan leren.
2 augustus - God is een God van orde. Jesaja 45: 18 & 19
God is een God van orde en rust, niet van chaos. Hij geeft vrede, leert de Bijbel. In deze preek staan we daar bij stil aan de hand van Jesaja 45: 18 & 19. Ik leg uit dat God een God van orde en rust is; dat bijkt al uit de scheppingsorde, maar ook uit hoe hij met zijn volk communiceert.
Maar ja, wat betekent het voor ons dat God een God van rust en orde is? Nou, kijk hieronder voor het antwoord!
21 juni - heiliging en overgave. 2 Tim. 2: 19-21 & Psalm 8
In 2 Tim. 2 wordt gesproken over de noodzaak om je leven te heiligen, zodat God nog beter en nog meer gebruik kan maken van jou als een 'voorwerp' dat hij in zijn huis nodig heeft. Psalm 8 echter beschrijft God juist als zo sterk, groot en machtig, dat hij het alleen wel kan: hij is de schepper van hemel en aarde en hij verslaat zijn vijanden met slechts de stemmen (!) van zuigelingen en kinderen.
Dit lijkt een tegenstelling en dus stellen we ons de vraag: hoe verhouden die twee zich? Heeft God ons nodig en moeten wij ons heiligen of ligt het anders?
7 juni - Wie is onze God? Jona 2: 9 & 10
Het thema van deze preek is: wie is onze God? Daarover willen we nadenken aan de hand van de verzen uit Jona 2.
Jona spreekt in Jona 2: 9 & 10 over 'armzalige afgoden' en het 'verlaten' van God. We diepen deze passage uit en we denken na over de vraag: wat zegt dit ons over wie God voor jou en mij is? Daarbij komen we uit op spannende en indringende vragen over God en onze relatie met Hem.
31 mei - Pinksteren Handelingen 2: 14-24
31 mei vieren wij het Pinksterfeest van 2020. Het zal, net als Pasen een aantal weken geleden, dit jaar anders zijn dan anders. Toch willen we wel stilstaan bij de viering van de uitstorting en vervulling van de Heilige Geest. In de preek die gaat komen willen we daarover nadenken. Wat betekent dat de Geest over 'alle mensen' wordt uitgestort? Wat betekent dat voor jou en mij die Christus willen volgen, heel concreet vandaag? Zondag hoop ik dit aan jou en u duidelijk te kunnen maken door de kracht van God en zijn Geest, zodat ook voor ons Pinksteren en de betekenis daarvan kan leven in ons.
Kijk hier de preek (terug):
24 mei - Sterken en zwakken. Romeinen 15: 1-13
Ik spreek in deze overdenking over sterken en zwakken, zoals dat ook in Romeinen 15 door Paulus wordt aangehaald. Ik zal uitleggen wat het verschil is tussen deze twee categorieën van gelovigen. Daarbij stel ik de vraag: hoe gaan wij om met sterken en zwakken in onze tijd, in onze samenleving en vooral in onze gemeenschappen?
Kijk hier de preek (terug):
17 mei - hoe belangrijk is God in ons leven? Psalm 63
Psalm 63 is een psalm waarin grote woorden staan opgetekend. Vooral vers 4 is een tekst die prikkelt: 'Uw liefde is meer dan het leven.'
In deze preek gaan we daar verder op in. We kijken naar de woorden van dit lied en stellen onszelf de vraag hoe wij dit zelf ervaren? Wat betekenen de woorden van de 63e Psalm als we ze naar ons toe vertalen? Zijn ze herkenbaar of schuurt het?
Kijk hier de preek (terug):
3 mei - geloven is horen én handelen? Matteüs 7: 21-29
Het gedeelte uit Matteüs 7 is een spannend gedeelte. In deze verzen lijkt de Heer namelijk te suggereren dat verlossing ook iets te maken heeft met je eigen handelen. In deze preek wil ik die spannende vraag gaan behandelen. Is het geloof alleen? Is het ook je eigen werk? Of, optie drie, is het anders en is er een verband tussen die twee, waardoor het een niet zonder het ander kan?
Kijk hier de preek (terug):
26 april - Jezus' komst op de juiste manier verwachten. Markus 13: 32-37
In deze preek gaat het over het verwachten van de terugkomst van Jezus, de dag van de Heer. Ik geloof en zo gelooft ook de Baptistengemeente Delfzijl, dat Jezus terug gaat komen. Samen met vele andere broeders en zusters in deze wereld verwachten wij hem. Dat is ook Bijbels. Aan de hand van Markus 13 hoop ik dat in deze preek te kunnen laten zien.
Maar dit verwachten vraagt wel een juiste manier houding; een levenswijze van verwachten. Wat dat is en hoe je dat dan doet, is het onderwerp van deze preek. Belangrijk, want op dit punt moeten wij niet ontsporen! Jezus komt immers en wij moeten waakzaam blijven.
Kijk hier de preek (terug):
19 april - Jezus komt naar jou toe, kom jij naar Jezus? Lukas 24: 13-35
In deze preek wil ik ingaan op het verhaal van de Emmaüsgangers. Het is een verhaal dat in het kerkelijk jaar precies past bij deze eerste zondag na Pasen. Het vertelt van een tweetal leerlingen van Jezus die onderweg zijn en Jezus ontmoeten. Alleen, dat is het meest opvallende in deze vertelling, ze herkennen hem niet. Vers 16 zegt dat hun ogen 'vertroebeld' werden.
In deze preek vragen we ons af waarom dat is? Verder staan we stil bij hoe Jezus dit dan aanpakt? Wat zegt dit ons en wat kunnen wij daar anno 2020 mee?
Kijk de preek hier (terug):
12 april - Pasen en het machtige van Jezus opstanding. Matteüs 28: 1-10
Het is Pasen en we vieren dat de Heer is opgestaan!!
Wat een machtig gebeuren is dat geweest. Zeker ook als je kijkt naar Matteüs 28 waar je leest van een machtige engel, een aardbeving en bewakers die als dood neervallen. Het maakt diepe indruk. Maar wat kun je als eenvoudig en simpel mens met dit machtige gebeuren? In de preek van de Paasdienst leg ik dat uit.
Kijk de preek (terug):
5 april - Jezus is de hoeksteen. Psalm 118
Deze preek hoort bij Palmpasen; de zondag in het kerkelijk jaar direct voor de Paaszondag, die draait om de intocht van Jezus in Jeruzalem slechts dagen voordat hij gekruisigd werd. We staan in dat licht stil bij Psalm 118. Een Psalm die belangrijk is voor het verhaal van de intocht, maar ook voor de gebeurtenissen daarna. Met name als het aankomt op de tekst over de hoeksteen.
Ik hoop dat ik kan en mag uitleggen wat de woorden in deze psalm betekenen. Het is bedoeling dat we in de spiegel van dit lied kunnen kijken en er door kunnen groeien, juist op de drempel van de stille week.
Kijk hier de preek (terug):
29 maart - God zorgt. Jesaja 40: 6-8 & Matteüs 6: 25-34
Als er iets is dat in deze periode van crisis rondom het Corona-virus duidelijk wordt, is het wel dat wij mensen maar breekbaar, broos en vergankelijk zijn. We lijken heel modern en ontwikkeld, maar zijn dat toch maar zeer beperkt; we zijn feitelijk net zo breekbaar en klein als alle mensen voor ons.
In de Bijbel zien we die gedachte ook terug, met name in de metafoor van het gras en de bloemen op het veld die er vandaag zijn en die morgen weer verdwenen zijn zonder dat iemand nog weet dat ze er hebben gestaan; de mens is tijdelijk, waar God eeuwig is. In het Nieuwe Testament gaat Jezus ook in op deze metafoor, maar dat doet hij - zoals Jezus wel vaker doet - net even anders.
In deze preek leg ik uit hoe Jezus dat doet en ontdekken we daarin een waardevolle les: God zorgt voor ons! Altijd! Ook nu.
Kijk de preek hier (terug):
22 maart - Het eeuwige plan van God. Psalm 110
De wereld is in oproer en onzekerheid door het Corona-virus. Er is angst alom. In deze preek wil ik zondag, aan de hand van Psalm 110, met jullie gaan nadenken over Gods plan met deze wereld. Juist ook in het licht van de crisis die ons belaagt.
Ik hoop te kunnen laten zien dat Gods plan onveranderlijk voortgaat. Niets kan God tegenhouden. De dood niet, het kwaad niet, de duivel niet, maar ook Corona niet.
Kijk hier de preek (terug):
15 maart - God verandert niet Klaagliederen 5
In de lijdenstijd waarin we nu zitten staat het lijden van Christus centraal, maar daarin worden we ook geconfronteerd met ons eigen lijden. Deze tijd is in dit opzicht oprecht een tijd van bezinning. In dat kader wil ik in deze preek stilstaan bij Klaagliederen.
Ook in dat Bijbelboek draait het namelijk om lijden. Het gaat over de tijd direct na de wegvoering in ballingschap en het beschrijft verschrikkelijke dingen: verkrachtingen, dwangarbeid, verdrijving uit het land, Jeruzalem in puin, etc., etc. Het bijzondere is dat er ruimte is voor dit lijden, dat er stem aan wordt gegeven, maar ook dat er in het lijden focus is op God. Zelfs als er geen directe oplossing komt. In deze preek denken we na over wat dit ons leert voor ons leven en voor onze momenten van lijden.
Kijk hier de preek (terug):
16 februari - vrede van God Filippenzen 4: 1-7
In deze preek stellen we de vraag: wat is de vrede van God die we in vers zeven tegenkomen en waar we in de kerk zo vaak over spreken?
Tijdens de preek laat ik zien dat er verschillende dimensies zitten aan de betekenis van het woord vrede en dat al die dimensies iets te maken hebben met hoe God vrede met ons wil maken en hebben. Als we ons eigen leven en ons eigen geloof hier naast leggen, wat herkennen we daar dan van in ons bestaan? Of moeten we toegeven dat we eerder voortgedreven worden door onvrede en de onrust die daarmee gepaard gaat?
Een preek die aan het denken zet.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
2 februari - het geluk van geloof Romeinen 5: 1-8
Twee februari was een avondmaalsdienst. We hebben toen stilgestaan bij het uitzonderlijke van Gods genade voor ons, in Jezus Christus bereikt. Tijdens de preek hebben we de betekenis van dat bijzondere offer heel nadrukkelijk bij ons binnen laten komen. Net als Paulus mogen we ons 'gelukkig prijzen' over die rijkdom.
Maar dat betekent dan ook dat we ons zelfs gelukkig prijzen 'onder alle ellende,' zoals dat in vers 3 staat? Hoe ervaren we dat? Hoe moet je Paulus begrijpen als hij dit opschrijft?
Luister de preek (terug) en ontdek wat Paulus wilde zeggen:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
29 december - de gedachtenisdienst 1 Korinthe 15: 42-57
De laatste zondag van het jaar is onze gedachtenisdienst. Dan staan wij stil bij hen die ons het afgelopen jaar ontvallen zijn. We herdenken en gedenken en dat is ieder jaar weer een indringend en emotioneel moment. Simpelweg omdat we al onze gestorven geliefden missen.
In de preek bij deze dienst openen we het Woord uit 1 Korinthe 15. Daar lezen we van de opstanding uit de doden en komen de beroemde woorden van Paulus tot ons, waarin hij zegt: 'dood, waar is je overwinning? Dood, waar is je angel?' Het lijken misschien wrange woorden in een dienst die in het teken staat van verlies, gemis en gedachtenis. En toch zijn ze waar. Toch mogen ze troosten in de belofte die daaruit spreekt. In preek probeer ik dat duidelijk te maken, zodat de troost en bemoediging van daaruit tot ons allemaal kan komen.
Luister de preek hier (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
22 december 2019 - verwachting (2) Psalm 2
Deze preek vormt samen met de preek van 15 december (zie hieronder) één geheel rond het thema verwachting. In deze preek laat ik zien dat ook Psalm 2 alles te maken heeft met (profetisch) verwachten. Het draait dan niet zozeer om de hoop en het uitzicht van verlossing, als wel om de waarschuwing aan de koningen en volken die niets van Jezus willen weten en zich tegen God verzetten. Jezus komt terug en met hem het oordeel! Daarom kom en bekeer je, zo lezen we in vers 10 tot en met 12.
Het slotwoord van deze Psalm, zegt daarbij duidelijk: gelukkig wie schuilen bij hem. Dat is wat voor iedereen mogelijk is in de geloof. Ik hoop dat iedereen die deze preek mag horen, dat met de psalm mee kan zeggen.
Luister hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
15 december 2019 - verwachting (1) Jesaja 11
Deze preek voor de derde adventszondag, vormt samen met de preek van 22 december een tweeluik rond het thema verwachting en wat dat is. In deze preek laat ik zien dat je iets kunt verwachten, omdat het zich aankondigt, je het kunt zien in (voor)tekenen en je er dus op kunt wachten.
In Jesaja 11 zie je dit gegeven terug in hoe de Messias die daar wordt aangekondigd, herkend kan worden aan wat hij doet en wie hij is. Ik probeer duidelijk te maken dat Jezus de vervulling is van de verwachting daarin uitgesproken. Maar wat dan met de zaken die in Jesaja 11 genoemd worden die nog geen werkelijkheid zijn geworden? Voor het antwoord daarop moet je naar de preek luisteren die ik deze zondag gehouden heb.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
17 november 2019 - Ken jij God? Johannes 17: 1-5
In deze preek staan we stil bij wat Jezus zegt in vers 3 van Johannes 17. Daar bidt onze Heer namelijk: 'het eeuwige leven, dat is dat zij u kennen, de enige ware God en hem die u gezonden hebt, Jezus Christus.' Het eeuwige leven is dus God en Jezus kennen.
Maar wat wordt daar door Jezus bedoeld met 'kennen'? Is dat de juiste feiten over Jezus, God en geloof weten? Of is dat iets anders? Op die vraag ga ik in deze preek in, in de hoop dat duidelijk mag worden dat het kennen van de Heer iets met je hart en je hele wezen als mens te maken heeft en niet enkel met feiten. In de preek probeer ik duidelijk te maken dat hem zo kennen het mooiste, rijkste en beste is wat je kan overkomen. Met recht het eeuwige leven!
Luister hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
3 november 2019 - Zien met ogen van geloof. Psalm 65
Het jaarthema van onze gemeente is: zien met ogen van geloof. Dit houdt in dat we ons willen voorhouden dat we zicht moeten houden op het goede van God en wat hij ons geeft in ons persoonlijk geloof, in ons gemeentelijk leven, in de wereld om ons heen.
Psalm 65 is daar ook een voorbeeld van. De verzen van dit lied wijzen ons op de God die zorgt, die vergeeft en die hoort. De God die alles in zijn hand houdt en de schepping leidt. Ja, God is goed!
In deze preek vragen we ons af wat dit voor ons betekent en wat deze Psalm ons leert als we het hebben over zien met ogen van geloof.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
20 oktober 2019 - een nieuw gebod van liefde. Johannes 13: 31-35 & 1 Johannes 4: 7-10
Deze preek gaat over de liefde van God. Deze liefde, die in het Nieuwe Testament altijd met het woord 'agape' wordt aangeduid, is anders dan de menselijke liefde. Hij wordt het meest zichtbaar in Jezus en wat hij is komen doen in deze wereld namens God.
Daarbij is deze liefde ook een opdracht voor ons. Het is het 'nieuwe gebod' dat Jezus geeft (Joh. 13) en het wordt ons in 1 Joh. 4 voorgehouden als iets om uit te voeren ('laten we...,' zegt vers 7). Het heeft dan ook niets te maken met onze menselijke gevoelens. Het is liefde van boven, in ons, naar elkaar.
In deze preek leg ik uit wat dit voor ons als gelovigen dan concreet betekent.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
6 oktober - Ware inkeer of wereldse spijt? 2 Kor. 7: 8-11
Deze preek gaat over de drie verzen uit 2 Kor. 7 die hierboven genoemd worden. Het gaat daar over 'inkeer' (in het Grieks het woord metanoia). Aan de hand van dit Bijbelgedeelte denken we in deze preek daarom verder na over wat het betekent om tot inkeer te komen.
Daarbij is een ding opvallend: de inkeer waarover hier gesproken wordt, is niet de bekering van ongelovigen, maar van gelovige kinderen van God. Dat is heel spannend om te constateren, want als dit waar is wat hier naar voren komt, wat zegt dat ons dan die Christus kennen en volgen? Hopelijk vind je in deze preek antwoorden op deze vraag!
Luister hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
22 september - Doopdienst. Thema: dankbaarheid. Jona 2: 1-8
In de verkondiging van deze doopdienst staat de bekering en overgave van Jona centraal. Jona die eerst niet naar God wil luisteren als hij de opdracht krijgt om naar Nineve te gaan en letterlijk het tegenovergestelde doet van wat God van hem vraagt. Later echter komt hij tot inzicht en bekeert hij zich van zijn weg.
Het gedeelte uit Jona 2 nu toont ons het gebed dat Jona dan uitspreekt op het moment dat hij beseft wie God is en wat God vraagt. Dit gedeelte is voor deze dienst door onze dopeling uitgekozen, omdat de keuze voor de doop voor hem dezelfde overgave en bekering uitdrukt als die van Jona. Ook hij heeft geleerd met de tijd zich over te geven en niet langer zijn eigen weg te gaan. Hij heeft geleerd zich af te keren van zijn eigen bezwaren tegen God en de doop én hij heeft geleerd zich af te keren van zijn eigen verlangens. Simpelweg overgave is wat gevraagd wordt en daar wil hij gehoorzaam aan zijn. Waarom? Uit pure dankbaarheid over wat hij als gelovige van God heeft gekregen in zijn leven.
Luister hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
8 september - Startzondag. Thema: 'zien met ogen van geloof.' 1 Petrus 5: 8-12
Eenmaal per jaar hebben wij een startzondag waarop wij als gemeente een begin maken met een nieuw seizoen kerkelijk werk en activiteiten. Dit seizoen hebben wij daarbij voor het thema gekozen: 'zien met ogen van geloof.' De preek die je hieronder kunt beluisteren gaat dan ook hierover en met 'zien met ogen geloof' bedoelen we dan dat je door geloof anders naar de dingen om je heen in de wereld, in je leven en in je gemeente gaat kijken.
In de preek stellen we de vraag: als je door bekering en verlossing de dingen anders ziet, wat betekent dat dan voor ons en onze kijk op elkaar en de gemeente? Wat is dan werkelijk belangrijk?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
7 juli 2019 - Wat is de zin van een wonder? Handelingen 12: 1-19
Het verhaal van de bevrijding van Petrus uit de gevangenis is het verhaal van een groots wonder. Een verhaal dat indruk maakt, maar ook vragen oproept. Met name de vraag: waarom gebeurt dit wonder? Wat is de zin ervan? Immers Jakobus, zo lezen we aan het begin van Handelingen 12, wordt ook gevangengenomen, maar hij vindt de dood. Hem valt geen wonder ten deel. Hoe zit dat? Waarom is dat zo?
In deze preek ga ik op die vraag in. Ik zal proberen duidelijk te maken dat een wonder, ook dit wonder, altijd met reden gebeurt. Dat het nooit zomaar is en ook niet willekeurig. God heeft er een bedoeling mee. In dit wonder draait het er vooral om dat alle betrokken partijen leren dat ze rekening mogen houden met God en dat de gelovige kinderen van God, altijd op God kunnen vertrouwen. Dat gold toen voor Petrus en de gemeente, maar ook nu voor ons.
Luister de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
23 juni 2019 - Wij zijn allemaal vreemdelingen 1 Petrus 1: 1 & 2
Deze preek gaat over vreemdeling zijn, over het gevoel en de ervaring dat je er niet bij hoort. Dat is, denk ik, een welhaast universeel gedeelde ervaring voor christenen die hun geloof leven in een wereld die God niet kent; iedere christen maakt dat wel eens mee. Maar hoe komt dat? Deels door de onchristelijke wereld die ons als vreemdelingen behandelt, maar deels ook omdat we daadwerkelijk vreemdelingen zijn hier in dit aardse .
In deze preek laat ik, op basis van de twee verzen uit 1 Petrus 1, zien hoe dat zit. Ik laat zien wat ons dan tot vreemdelingen maakt en dat dit vreemdelingschap meer is dan slechts een ervaring. Ik probeer te laten zien dat het vreemdeling zijn niet iets moeilijks of zwaars is, maar iets dat ons hoop geeft. Het feit dat wij vreemdelingen zijn is iets om trots op te zijn!
Luister de preek hier (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Met Pinksteren is de Heilige Geest uitgestort. Maar wat betekent dat? Wat betekent het als je zegt dat de Heilige Geest is uitgestort en hoe gaat dat in zijn werk? Die vragen probeer ik in deze preek te beantwoorden.
Ik leg uit dat de komst van de Heilige Geest alles te maken heeft met geloof en tot geloof komen. Ook sta ik daarbij stil bij het feit dat de Heilige Geest gemeentevormend is. Zo word duidelijk dat de uitstorting van de Geest een groot wonder is en dat Pinksteren het vieren waard is, maar ook dat die uitstorting iets vraagt van jou en mij.
luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
26 mei 2019 - doopdienst! Psalm 139: 1-10
Zondag 26 mei mochten wij in onze gemeente een doopdienst hebben. Zuster Hennie van der Veen heeft toen in gehoorzaamheid aan de Heer, de stap gezet van overgave in het watergraf van de doop.
In de preek die bij deze dienst hoort, gaat het over God die mensen ziet en mensen kent. Velen in deze wereld denken immers dat ze er niet toe doen, dat niemand hen werkelijk ziet. Anderen geloven niet dat God echt op hun leven betrokken kan en wil zijn. Hennie heeft echter ervaren dat het anders is. In haar leven is het niet altijd zo geweest, maar de afgelopen maanden heeft ze ontdekt: God is echt, God is dichtbij, God gaat mee, God voorziet. Ik ben niet alleen.
Kijk hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
12 mei 2019 - Zonden doen of zondig zijn: waarom zondigen wij? Jakobus 1: 13-18
In deze preek staan we stil bij de voor velen moeilijke vraag: waarom wij zondigen?
Het klassieke antwoord op is dat we zondigen, omdat de erfzonde ons aankleeft en we dus geneigd zijn tot kwaad. Toch is er ook een ander antwoord, dat tegenwoordig vooral in evangelische kringen meer en meer gehoord wordt. Dit antwoord zegt dat we weliswaar soms zondigen, maar niet zondig zijn. Dat dit niet ons wezen is. Maar wat zegt nu de Bijbel?
In deze preek geef ik daar op basis van Jakobus 1 (aangevuld met Romeinen 5: 12-19) een antwoord op.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
21 april Pasen - 'Waarom zoekt u de levende onder de doden?' Lukas 24: 1-12
In de deze preek bij Pasen denken we na over vers 5 van Lukas 24, waar engelen ('mannen') tegen de vrouwen bij het graf zeggen: 'waarom zoekt u de levende onder de doden?' Dit vers sprak mij erg aan in de voorbereiding, omdat het ons toont hoe mensen zijn. Wij zoeken immers naar de antwoorden op de grote vragen van het leven en vervulling van de behoefte naar wat alleen God kan geven, in allerlei zaken en op allerlei plekken. Sommigen zoeken het in de geschiedenis, anderen bij ander mensen, weer een ander in andere godsdiensten. Maar zijn dit niet allemaal voorbeelden van de levende, de waarheid, de werkelijke verlossing en Verlosser zoeken bij de doden, het vergankelijke en het onvolmaakte? Naar mijn idee wel.
Maar waar zoek je dan wel de levende en hoe doe je dat? Daar geef ik in deze preek een antwoord op.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
7 april - God geleidt mij aan zijn hand, zelfs als ik het niet zie. 1 Koningen 19: 1-8
Het verhaal van de profeet Elia in het Oude Testament is een machtig verhaal, vol met grote wonderen en gebeurtenissen. Het is echter ook een verhaal vol strijd en moeite, vol tegenwerking, frustratie en tevens moedeloosheid. De eerste acht verzen van 1 Koningen 19 zijn daar een goed voorbeeld van.
Moedeloosheid en frustratie zijn emoties die we allemaal wel herkennen, ook in ons geloof. In deze preek bekijken we die gevoelens en vragen ons af: wat kunnen wij leren van Elia uit dit verhaal?
Luister de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
24 maart -Het Lam Gods. Exodus 12: 1-28
In deze preek sta ik stil bij de instelling van het Joodse Paasfeest, zoals we dat vinden in Exodus 12. Het bijzondere van dit feest is dat er zoveel symboliek in zit. Symboliek die verwijst naar de komst van Christus en dan met name naar zijn kruisdood en de betekenis daarvan. In dat grote gebeuren vervult Jezus als Zoon van God en Verlosser, de ware profetische betekenis van dit feest.
In deze preek probeer ik dat te laten zien. Daarmee probeer ik aan te tonen dat God een plan heeft met deze wereld (en met ons) en dat dit plan zijn diepste vervulling krijgt in Jezus Christus, het ware Lam Gods.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
10 maart - Geestelijk voedsel? De kerk als restaurant. Psalm 1 & Hebreeën 10: 19-25
In deze preek spreek ik over de betekenis van gemeente zijn voor de kinderen van God. Er zijn vandaag de dag vele gelovigen die de gemeente zien als een soort van geestelijke eetgelegenheid waar je naar toe gaat om smakelijk geestelijk voedsel tot je te nemen. De kerk is in hun ogen een 'restaurant' voor het geestelijk voedzame.
Daarmee is het gemeente zijn een economische grootheid geworden: zij heeft een product (het geestelijke voedsel) en probeert zoveel mogelijk mensen met haar product te bereiken. Vraag en aanbod bepalen uiteindelijk de keuze van de geloofsconsument, want daar waar zij het lekkerste geestelijke voedsel krijgen, op de voor hen meest aantrekkelijke manier geserveerd, daar gaan ze heen. Tenminste, als ze ergens heengaan, want er zijn heden ten dage ook steeds meer christenen die beweren dat ze helemaal geen geestelijk voedsel van de gemeente nodig hebben. Zij blijven liever thuis en verzorgen hun eigen geestelijke maaltijd.
In deze preek stel ik de vraag of dit idee van gemeente zijn als een restaurant voor geestelijk voedsel, wel Bijbels houdbaar is? Of het de lading afdoende dekt? Of is er meer te zeggen over Gods Gemeente?
Luister hier de preek(na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
24 februari - Vakantie Bijbelfeest Matteüs 28: 16-20 (BGT)
Elk jaar in de voorjaarsvakantie hebben wij het Vakantie Bijbelfeest in onze gemeente. Er komen dan tientallen kinderen in de basisschoolleeftijd naar onze kerk om drie dagen lang een vrolijk programma te volgen van zingen en muziekmaken, knutselen, lekker eten en nog veel meer. De zondag na het Vakantie Bijbelfeest is er altijd een gezinsdienst. Zondag 24 februari was dit jaar het moment voor deze bijzondere dienst.
Het thema van het Vakantie Bijbelfeest was: ga erop uit!
In het kleine mini-preekje of (s)preekje, zoals we dat in onze gemeente ook wel noemen, deel ik een paar gedachten over dit thema aan de hand de Grote Opdracht van Jezus, zoals we die verwoord zien in Matteüs 28. Jezus geeft in dat hoofdstuk de duidelijk opdracht: trek de wereld in en verkondig het goede nieuws, laat mensen zien hoe ze gered kunnen worden, doop hen en leer hen te onderhouden wat ik geleerd heb. De vraag die ik stel is: hoe doe je dat?
Luister hier het (s)preekje (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
10 Februari - doopdienst! Romeinen 8: 18-25
Zondag 10 februari hadden wij een doopdienst in onze gemeente. We mochten een zuster gaan dopen die de Heer wilde volgen in het water van de doop.
In de dienst hebben we stilgestaan bij hoe het leven soms anders loopt dan je verwacht, hoopt of denkt. Toch mogen we ook dan op God vertrouwen: hij laat niet los en in hem is altijd hoop. Romeinen 8 laat dat zien en onze dopeling heeft dat in haar leven ervaren. Ze heeft ontdekt dat God een levende Heer is en geen abstract idee. Hij is erbij en geeft wat we nodig hebben. Daarom wil zij zich volledig en totaal aan die Heer overgeven en daarom was haar wens gedoopt te worden.
In de preek stel ik de vraag: durven wij ons geheel over te geven aan die Heer in ons leven?
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
20 januari - opening Week van Gebed 2019 Amos 5: 21-24 & Lukas 11: 37-44
Zondag 20 januari openen wij de Week van Gebed 2019 in onze gemeente. De prediking van die ochtend gaat daarom over het thema van de Week van Gebed: 'recht voor ogen. Zoek het recht en niets dan het recht.'
In deze preek denken we na over de vraag: hoe verhouden zich nou het praktische recht doen (in het goede voor de wereld) en persoonlijke vroomheid (in religieus handelingen als gebeden, rituelen van geloof, samenkomsten, gemeente zijn, en dergelijke)? Is de een belangrijker dan de andere? Zijn ze gelijkwaardig? Of zijn ze wellicht het resultaat van nog weer een ander element in geloof? Bij de beantwoording van deze vraag, zullen worden geworpen op de kern van ons geloof en wat het betekent om te geloven.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
6 januari - gedenken wij de daden van de Heer? Psalm 106
Psalm 106 draait om het gedenken van de grote daden van God in de geschiedenis van het volk. De achtergrond waartegen dit gebeurt is de verstrooiing van het volk in de ballingschap, een gevolg van de zonden die het volk heeft gedaan (vers 6). In deze tijd van nood, roept de psalmist voor zichzelf (vers 4) en voor zijn volk (vers 47) van Godswege om hulp en daarbij gedenkt de schrijver dan wat God in het verleden heeft gedaan. Opvallend daarbij is dat de Psalm ondanks de moeite van verstrooiing en het gebed om uitredding, eindigt in lofzang. Dit heeft, mijns inziens, alles te maken met het feit dat door het gedenken heen, het besef komt: God zorgt voor zijn volk en volvoert zijn plan, ook en zelfs als dat niet mee wil werken of zijn eigen opstandige en zondige weg gaat. Ja, zelfs door het oordeel heen blijft God trouw. En dat weten en ontdekken geeft vertrouwen voor de situatie waarin men zich nu bevindt.
En hoe zit dat met ons? Dat is de vraag die ik in deze preek behandel.
luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
30 december - gedachtenisdienst 1 Tessalonicenzen 4: 13-18
Eens per jaar hebben wij als gemeente een moment van gedachtenis wanneer wij de broeders en zusters herdenken die dat jaar ons ontvallen zijn. In onze gemeente te Delfzijl is dat de laatste zondag van het jaar, dit jaar 30 december.
In de preek van deze zondag staan we in het bijzonder stil bij het verlies en het gemis van de dood. Aan de hand van de verzen van 1 Tessalonicenzen 4 ga ik daarop in en laat ik zien hoe wij in ons geloof, in onze Heer Jezus Christus, hoop en verwachting hebben. Paulus toont ons dat de dood niet het laatste woord heeft.
Zo mogen we elkaar troosten met deze woorden.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Eerste Kerstdag - ervaringen van God en wat doe je ermee? Lukas 2: 1-20
Het Kerstverhaal is een (over)bekend verhaal en ieder jaar weer horen we het. Ieder jaar komen daarbij ook steeds weer dezelfde spelers in dat verhaal voorbij: Jozef, Maria, het kindje Jezus in de voederbak, de wijzen uit het oosten, engelen en natuurlijk de herders in het veld. Deze Kerst denken we in deze preek na over de herders; wat zij meemaken en wat dat met hen doet.
In deze preek laat ik zien dat de herders een bijzondere ervaring hebben van God en dat ze daarna op onderzoek uitgaan. Dan ontdekken ze hoe het precies zo is als dat het hen gezegd was (vers 20) en dat verandert hen: ze vervolgen vol blijdschap, God lovend en prijzend, hun weg.
En wij? Wat doen wij met de ervaringen van God in ons leven? Gaan we op weg, zoeken we het uit? Of laten we het erbij? Rationaliseren we het weg? Blijven voortdurend maar twijfelen?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 9 december - 'De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.' Lukas 1: 26-38
In het leven zijn er soms momenten dat er dingen voorbij komen waarvan je denkt: dit kan niet, dit is onmogelijk. Hoe moet dit ooit werkelijkheid worden? Maria had waarschijnlijk ook zo'n moment toen Gabriël aan haar verscheen en de boodschap bracht die we in Lukas 1 kunnen lezen. Het is dan ook heel goed voorstelbaar dat dit tienermeisje (want dat was ze), 'hevig schrok' (vers 29) en zich afvroeg hoe dit dan zou moeten (vers 34). Toch houdt Gabriël haar voor dat ze op God mag vertrouwen, want God doet zulke grote dingen, steeds maar weer. Hij zegt het hier in vers 36 & 37: 'zie maar op Elisabeth en weet: voor God is niets onmogelijk.'
In deze preek laat ik zien dat wij allemaal dit soort van momenten van ongeloof en verbijstering kennen, van schrik en van vragen en hoe van ons dan ook vertrouwen en gehoorzaam volgen wordt gevraagd. Ik geef voorbeelden uit mijn eigen leven en leg vervolgens de vraag neer: hoe zit dat bij ons? Dat is spannend en een uitdaging, maar het is ook van het allergrootste belang voor ons die God kennen. Immers: 'de Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.'
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 18 november - overgave. Jeremia 26
In Jeremia 26 lezen we van een episode uit het leven van de profeet Jeremia. We lezen dat hij de opdracht krijgt om in de tempel een profetie van oordeel en verwoesting te brengen. Als hij dat doet, wordt Jeremia opgepakt en voor het gerecht gesleept. Tegen hem wordt de doodstraf geëist. Ter zijner verdediging brengt Jeremia in dat hij woorden van God spreekt en dat het volk daar naar moet luisteren. Wat betreft zijn leven? Dat ligt in hun handen. Maar mochten ze Jeremia doden dan zal dat consequenties hebben, want dan doden zij immers een onschuldige. Hierop wordt Jeremia vrijgesproken. Vervolgens lezen we over Uria, een andere profeet van de Heer, en hoe hij om een soortgelijke boodschap als die van Jeremia de dood vindt door koning Jojakim. Jeremia echter werd beschermd door Achikam en wist daarom aan dit soort toestanden te ontkomen.
In deze preek denken we, naar aanleiding van bovenstaande, na over vertrouwen en overgave. Wat leren wij op dit vlak van Jeremia en Uria? Niet dat overgave tot succes en voorspoed leidt, maar wat dan wel?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 4 november - De zonde van Salomo. 1 Koningen 11: 1-13
Koning Salomo was een bijzonder mens: hij was de meeste wijze en rijke koning die Israël ooit had, hij was de zoon van David en degene die de tempel mocht bouwen. Maar hij was niet perfect. Salomo had een zwakte: hij hield van exotische vrouwen. En dat werd zijn zonde. Een zonde die grote en verstrekkende gevolgen had.
God had namelijk verboden om met vreemde vrouwen (en mannen) te trouwen, omdat dit tot afgoderij zou leiden. En dat gebeurt hier ook. Salomo buigt voor die andere goden en richt heiligdommen voor hen op, omdat hij zich niet aan Gods voorschriften hield. Dat heeft verstrekkende gevolgen: in een land dat uiteen zal vallen, in verschrikkelijke afgoderij en geestelijke afval, in oorlog en uiteindelijk zelfs in de ballingschap.
In deze preek vragen wij ons af hoe het zover heeft kunnen komen en wat dit ons leert. Immers mensen hebben altijd Gods voorschriften in de wind geslagen, omdat ze vonden dat het voor hen niet gold. Maar zo werkt het niet; Gods geboden hebben zin en ze overtreden heeft gevolgen.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 21 oktober - Wie ben jij? Psalm 139: 1-16
Deze preek draait om de vraag: wie ben jij? Niet als een opsommingen van feiten, data en gebeurtenissen rond je leven, maar als een vraag die wat vertelt over jezelf en hoe jij jezelf beschouwt. Want hoe jij jezelf beziet is bepalend voor hoe jij de bovenstaande vraag beantwoord. Daarbij heeft onze omgeving ontzettend veel invloed op hoe wij onszelf zien. Onze omgeving houdt ons immers iets voor over wat een goed en geslaagd leven zou moeten zijn. Zij geeft een maat om jezelf naast te leggen en aan af te meten. In deze preek vragen we ons af wat die maat is en hoe die effect heeft op mensen. In de preek komen we uiteindelijk uit op Psalm 139 om daar te ontdekken wat het geloof en de Bijbel ons voorhoudt over wie we zijn. Want naar mijn overtuiging ligt daarin een geweldig, bemoedigend en troostrijk alternatief voor ons en de wereld die God niet kent. Een alternatief dat mensen opbouwt en kracht geeft, niet afbreekt en klein maakt.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 7 oktober - Liefde zo oneindig groot. Lukas 7: 36-50
In de preek van deze zondag (een avondmaalsdienst) staat het verhaal uit Lukas centraal over de liefde van een zondares. Althans dat is titel die de Bijbelvertalers van de Nieuwe Bijbel Vertaling boven dit gedeelte hebben gezet. Het tekent ons de grote liefde van deze zondares voor Jezus in contrast met de geringe liefde van Simon de Farizeeër voor hem. Het verhaal vertelt concreet van een vrouw die een etentje bij Simon komt verstoren waar Jezus voor is uitgenodigd. Er komt een zondige vrouw (waarschijnlijk een prostitué) tijdens de maaltijd binnenlopen die Jezus voeten zalft met olie, terwijl ze al huilend onophoudelijk zijn voeten kust. Met haar haren droogt ze zijn voeten vervolgens af. Het is een heel tafereel, waar Simon zich erg aan stoort. Daarop vertelt Jezus een gelijkenis van twee mensen met schulden - de een met een grote schuld, de ander met een kleinere - die hun schulden krijgen kwijtgescholden. Wie zou meer liefde tonen naar de schuldeiser, is dan de vraag van Jezus aan Simon. Simon antwoord dat, naar zijn inschatting, degene met de grootste schuld meer liefde zal betonen. Dat is een juist antwoord natuurlijk. Een antwoord dat Jezus vervolgens toepast op wat er tijdens de maaltijd gebeurde. Vervolgens komt Jezus dan tot de kern, want in vers 47 lezen we dit: 'haar zonden zijn haar vergeven, al waren het er vele, want ze heeft veel liefde betoond; maar wie weinig wordt vergeven, betoont ook weinig liefde.' Jezus zegt hier dus dat liefdebetoon en schuldvergeving aan elkaar gekoppeld zijn. Dat het besef van zonden en genade ons tot liefde brengt. Het gaat daarbij dan om agape-liefde die Jezus beschrijft: de zuivere, pure en opofferende liefde van God voor ons, die wij terug mogen geven, als wij die ontvangen in ons hart door de verlossing en de genade van Jezus. Agape-liefde die we laten zien en teruggeven in de wens om onze Heer de eer te geven die hem toekomt in en met ons leven, door te doen wat hij vraagt.
In deze preek vragen we ons af wat dit te betekenen heeft voor ons? We stellen onszelf de vraag naar ons zondebesef, naar onze ervaring van genade en hoe dit uiting krijgt in onze liefde en ons liefdebetoon? Spannend en wellicht confronterend, maar heel essentieel en van het grootste belang: het is immers de basis voor heel ons geloofsleven.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 23 september - Vertrouw op God. Habakuk 2: 1-4
Het Bijbelboek Habakuk is een fascinerend profetisch boek in het Oude Testament waarin naast profetie, ook ruimte is voor persoonlijke worsteling van Habakuk met God. Zo lezen we in Habakuk 1: 2 & 3 een niet mis te verstaan verwijt aan de Heer: 'hoe lang nog, Heer, moet ik om hulp roepen en luistert u niet, moet ik 'geweld!' schreeuwen en brengt u geen redding? Waarom toont u mij dit onheil en ziet u zelf de ellende aan?' In het bovenstaande Bijbelgedeelte, lezen we het antwoord van God hierop in de verzen 2 & 3 van Habakuk 2: 'schrijf dit visioen op, grif het duidelijk in platen, zodat het snel te lezen is. Het visoen wacht tot zijn tijd gekomen is, het getuigt ervan, het liegt niet. Ook al is het nog niet vervuld, wacht maar, het komt zeker, het zal niet uitblijven.' Het antwoord van God is dus: wat ik zeg, dat zal ik doen. Altijd. Van Habakuk wordt intussen gevraagd dat hij trouw blijft. In vers 4 lezen we immers: 'de rechtvaardige zal leven door zijn trouw.' God vraagt dus niet begrip, antwoorden, of inzicht van Habakuk, maar wel trouw in standvastigheid en betrouwbaarheid. En daarin ligt ook de koppeling naar ons, ons leven en ons geloof. Wij worden ook opgeroepen te blijven geloven dat God doet wat hij zegt. Hij komt zijn beloften na!
In preek laat ik zien wat dit betekent als we dit toepassen op ons die door Jezus' verlossing kinderen van God geworden zijn. Daar spreekt een enorme bemoediging uit en die bemoedigende woorden mogen ons troost en kracht geven, waar we ook voor komen te staan of doorheen moeten.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 9 september - Waarom doen wat we doen? Filippenzen 2: 1-11
Zondag 9 september is startzondag voor onze gemeente. De startzondag is de zondag waarop wij een bewuste start willen maken met een nieuw seizoen kerkelijk werk, want elk seizoen zijn wij als gemeente volop werkzaam in allerlei activiteiten die we ontplooien. Daar willen we nadrukkelijk een zegen voor vragen in de dienst van zondag aanstaande. Een groot gedeelte van de activiteiten waar we ons voor inzetten is jaarlijks terugkerend, maar er zijn ook bijzondere uitzonderingen. Dit seizoen bijvoorbeeld gaan wij, naast al het andere dat plaatsvindt, als gemeente op zendingsreis naar Bulgarije (informatiefilmpje). De preek nu draait om de vraag waarom we dat doen? Waarom we ons überhaupt voor dit soort dingen, ten bate van anderen die we niet kennen, inzetten?
Aan de hand van Fillipenzen 2 wil ik laten zien dat dit te maken heeft met een keuze om in dankbaarheid over Gods aanwezigheid in ons leven, ons in te zetten. Met het hoogste doel voor ogen: dat God erin en erdoor verheerlijkt wordt. Niet meer ik (mijn eigenbelang, eigenwaan of geldingsdrang), maar Hij!
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 15 juli - investeren of consumeren? 2 Tessalonicenzen 3: 6-16
Het Bijbelgedeelte van deze zondag is een gedeelte waarvan je je kunt afvragen of dit nog van toepassing op onze tijd. Het gaat immers over broeders en zusters in de gemeente van de Tessalonicenzen die niet willen werken, maar op de zak van de gemeente teren. Dat is een situatie die wij niet meer kennen.
Even verder denkend echter, zou je kunnen zeggen dat de kern van dit gedeelte draait om de vraag: hoe sta je in jouw gemeente, in jouw gemeenschap van geloof? Wil je, net als de eerder genoemde groep, een christen zijn die consumeert en neemt, of wil je, in navolging van Paulus (en anderen in de Bijbel), een christen zijn die geeft?
Ik denk, in dit licht bezien, dat wij als moderne mensen vaak vallen in de valkuil van de kritische geloofsconsument, omdat op zoveel andere terreinen van ons leven ook zo'n houding wordt gevraagd. In ons gemeente zijn, denken we dan snel op soortgelijke wijze; we nemen en als we geven is dat om er voor terug te krijgen. Maar dat is niet de weg van het Koninkrijk, niet de orde van God.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 1 juli - Geef je over! Matteüs 11: 25-29
De dienst van 1 juli was een doopdienst. Het was een geweldig feestelijk moment, zoals iedere doop. Bij de broeder die gedoopt werd, was de doop het resultaat van een groeiproces; langzaamaan is hij met de tijd gegroeid naar geloof en de doop. Dat was voor hem een proces van stapjes. Soms waren deze klein, soms groot, soms waren het er een paar vooruit en dan weer een achteruit, maar uiteindelijk kwam hij verder. Tot de grote stap van overgave in de doop kwam hij, omdat God zijn weg met hem is blijven gaan. Dat was worstelen, vinden, overgeven en blijven zoeken door alles heen. Thema van deze preek is dan ook overgave en onrust.
In de preek ga ik aan de hand van Jezus in Matteüs 11 en aan de hand van de beroemde uitspraak van Augustinus van Hippo ('u heeft ons voor uzelf geschapen, o Heer, en onrustig is ons hart, tot het rust vindt in u'), daarop in. Ik leg uit hoe onrust, druk en moeten een kenmerk is van ons moderne bestaan en hoe dat ons in de weg zit. De enige ware oplossing hiervoor is te vinden in Christus, want hij zegt: 'kom tot mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven (vers 28).' Ware rust, werkelijke rust. Dat heeft de dopeling ervaren, dat heeft Augustinus ervaren en dat mogen wij allemaal ervaren, ontdekken en geloven. Als wij ons willen en durven overgeven.
Luister hier de preek (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 24 juni - God volvoert zijn plan. Handelingen 7: 54 - 8: 3
In deze preek gaat het over de dood van Stefanus en de gevolgen die dat heeft gehad voor de eerste gelovigen in Jeruzalem. Voor de eerste gemeente in Jeruzalem was dit een traumatische en diep ingrijpende gebeurtenis. En toch Gods plan wordt er dwars doorheen volvoerd. Zo dat het zelfs tot zegen werd voor het evangelie van Christus.
Daarin toont dit verhaal ons dat God soms op wonderbaarlijke en ondoorgrondelijke manieren werkt. Toen, maar ook nu: God volvoert zijn plan door alles heen! Hij is Overwinnaar en Hij is Heer!
Luister de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 10 juni - Hij laat niet los! Hebreeën 13: 4-8
In deze eerste preek sinds 1 april jl. sta ik stil bij wat het geloof voor mij heeft betekent de afgelopen tijd. Vanwege ziekte was het namelijk niet mogelijk om de afgelopen weken middels prediking in de dienst van de Heer te staan. Deze zondag mocht ik het echter weer proberen en die gelegenheid heb ik in de preek aangegrepen om te getuigen van mijn Heer. In deze preek deel ik daarom van mijn geloof en vooral van de rust die ik heb en steeds weer mag ontvangen in het hele proces waar ik doorga.
Daarbij laat ik zien dat dit iets is voor alle kinderen van God, niet alleen voor mij. Dat blijkt ook al uit Hebreeën 13, dat ons heel duidelijk voorhoudt: Jezus is er altijd voor wij die bij hem horen en hij verandert daarin niet. Hij zal geen van ons verlaten, noch afvallen. Ik hoop dat mijn getuigenis in deze preek een voorbeeld mag zijn om na te volgen (vers 7), zodat ieder die God kent dat ook ervaart en zal ervaren.
Luister de preek in zijn geheel (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 25 maart - afgoderij 2 Ezechiël 14: 1-11 (HSV)
Een paar weken terug heb ik een preek gehouden over beelden van God aan de hand van het verhaal van het gouden kalf. Deze preek is even hieronder nog terug te vinden (preek 11 maart). Het maken van beelden van God, zo heb ik toen uitgelegd, is een vorm van afgodendienst. Er is echter nog veel meer over afgoderij te zeggen vanuit de Bijbel. Daarom een tweede preek over dit thema aan de hand van Ezechiël 14.
In Ezechiël 14 wordt ons geleerd wat het aanbidden van afgoden feitelijk is: het is in je hart en voor je aangezicht, je blikveld, een andere god neerzetten en oprichten dan de ware God van hemel en aarde. Daarbij, en dat leert ons dit gedeelte ook, is dan het meest kwalijke dat de hoofdrolspelers in dit Bijbelgedeelte ook nog God aanbidden, naast al dat andere. Baat het niet, dan schaadt het niet, zo lijkt hun motto. Deze vermenging van de dienst aan God naast en tegelijkertijd met de dienst aan afgoden, noem je wel syncretisme; je schuift van alles op godsdienstig gebied in elkaar om zo een verzamel-religie te maken. Maar dat doet de heiligheid van God geen recht en daarom wordt het door God ook gerekend tot een grove zonde waar een zwaar oordeel op staat (zie maar eens naar vers 7-10). Dit kan echt niet en daarom klinkt in vers 6 de oproep tot bekering.
In deze preek leg ik, wat ik hier in een paar zinnen heb neergezet, uitgebreid uit aan de hand van de tekst. Daarna leg ik de verbinding met ons vandaag de dag, want wat kunnen wij als moderne christenen met deze boodschap?
Luister hier de preek in zijn geheel (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 18 maart - niets is hier blijvend Hebreeën 13: 9-16
De tijd waarin wij leven is een tijd die meer en meer draait om het hier en nu. Je moet nu gelukkig zijn, jezelf verwezenlijken in dit leven en je leven zo ten volle leven. In de praktijk komt dat neer op een leven met geweldige ervaringen en de realisering van je dromen en passies. Althans dat is het doel. Allemaal gericht hier op het aardse en op zaken als materialisme, succes, geluk in de liefde, een grootse carrière, etc. etc. Het moet nu en het moet hier, dan heeft het leven zin, dat geeft het leven waarde.
Maar zo werkt het niet. Het leven is broos en vergankelijk en alles waar wij hier aan hangen gaat voorbij. Als je ouder wordt merk je dat en soms in je leven kom je daar heel acuut en heftig mee in aanraking als plotseling iets ingrijpends gebeurt en alles op zijn kop staat.
Wij als christenen worden geroepen om daarom, zo leert Hebreeën 13, ons bij Christus te voegen. Wij zijn niet hetzelfde als de wereld die God niet kent en voor wie het hier en nu moet gebeuren. Wij hebben de Heer en daarmee de verlossing, het uitzicht en de hoop. Dat betekent iets voor hoe wij in ons leven staan en waar we ons op richten. Dat betekent iets voor wat ons leven de moeite waard maakt. Wij mogen onze hoop op Christus stellen en ons uitstrekken naar het eeuwige, het blijvende. Ons wacht iets beters! Of het leven hier nu mooi en goed is, of zwaar en moeilijk, dat doet daar niets aan af. Het is niet wie wij zijn en bepaalt niet de waarde van ons leven. Dat ligt geborgen in Christus alleen.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 11 maart - beelden van God Exodus 32: 1-14
Het verhaal van het gouden kalf, uit Exodus 32, is een overbekend verhaal. Het is het verhaal van een opstandig volk dat, wanneer Mozes naar hun beleving net even te lang weg blijft, direct naar Aäron stapt om te eisen dat hij voor hen 'een god' maakt (vers 1). En Aäron is gewillig; hij maakt een gouden stierkalf dat het volk vervolgens aanbidt. Het verhaal is daarin een waarschuwing tegen afgoderij.
Maar als je beseft wat het daarbij werkelijk zegt, is het een heel uitdagend verhaal voor ons als christenen, waarin opnieuw weer duidelijk wordt hoe belangrijk en relevant de Bijbel ook nu nog voor ons is. In deze preek laat ik namelijk zien dat dit verhaal niet gaat over een nieuwe god die de plek van de God die hen uit Egypte heeft bevrijd moet overnemen, maar dat het gaat over een verandering, een aanpassing van die God. Het volk wil hun God maken tot iets dat voor hen beter behapbaar en begrijpbaar is. Iets anders dan die grote en ontzagwekkende God die ze tot nu toe hebben gezien en waarvoor (zie maar eens in Exodus 20) doodsbang waren. Ze wilden een god die beter bij hun idee van wat een god zou moeten zijn paste.
En dat is iets dat we allemaal dreigen te doen. Zowel in onze gemeentes als in ons eigen persoonlijk geloof. En dat maakt het dan ook zo belangrijk dat we kennis hebben en de Bijbel lezen, want alleen zo kunnen we het juiste beeld van God herkennen en valse beelden afwijzen.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 4 maart - Vakantie Bijbelfeest gezinsdienst Lukas 7: 36-50
Het was zondag 4 maart een gezinsdienst waarin het draaide om het Vakantie Bijbelfeest dat in de week ervoor in onze gemeente plaats heeft gehad. Het thema van deze week was: 'hé, kom op!' In de kleine preek die ik in deze dienst gehouden heb, heb ik gesproken over de zondige vrouw die huilend Jezus ontmoette en hem met olie inwreef en zijn voeten met haar tranen waste. Dat deed zij uit dankbaarheid en liefde voor de Heer die zoveel voor haar betekend had. Hij had haar zonden vergeven.
De vraag is: herkennen wij onszelf in deze vrouw? En hoe komt bij ons die dankbaarheid en liefde voor God naar buiten? Of lijken we misschien meer op Simon de farizeeër? Waar zien wij onszelf in?
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 18 februari - niets kan ons scheiden van de liefde van God. Romeinen 8: 31-39
Deze zondag hebben wij de doopdienst van broeder en zuster de Wind. Zij zijn beide rond de 80 en hebben dus al een heel leven achter zich. Een leven dat lang niet altijd makkelijk is geweest, maar waarin ze steeds weer de nabijheid van God hebben ervaren. Hij heeft hen in de nood niet losgelaten, maar is hun hulp en troost geweest.
Toch waren ze, ondanks dat, nooit tot de stap van de doop gekomen. Dit had alles te maken met belemmeringen op andere vlakken. Ze wisten dat de doop de weg voor hen was, maar ze durfden niet de stap te nemen. Echter door het voorbeeld van andere kinderen van God en de weg die deze broeders en zusters gingen, zagen ze wat mogelijk was en zo kwamen zij uiteindelijk ook tot de stap van de doop.
In deze preek denken we na over het voorbeeld dat onze broeder en zusters ons voorhouden met hun doop en deze dienst. We mogen ons afvragen wat dit ons te zeggen heeft: wat betekent het voor ons dat God niet loslaat, zoals we dat ook in Romeinen 8 zo mooi verwoord vinden? Geloven we dat en geven wij daar gehoor aan?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 11 februari 2018 - gedreven Jezus volgen. Johannes 9: 1-7 & Johannes 20: 19-23
De twee centrale verzen voor deze preek vinden we in Johannes 9: 4 & 5. Daar zegt Jezus: 'zolang het dag is, moeten we het werk doen van hem die mij gezonden heeft; straks komt de nacht en dan kan niemand iets doen. Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.' Deze tekst spreekt van een zekere gedrevenheid in het werk van Jezus, omdat hij weet dat zijn tijd in het land Israël niet onbeperkt is. Het geeft de dringendheid van de boodschap en het werk van onze Heer op aarde aan; Jezus weet dat daar een einde aan komt en dat drijft hem.
Dan in Johannes 20 zegt Jezus tegen zijn leerlingen, als hij na zijn opstanding aan hen verschijnt: 'ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.' Een vers dus waarin zijn discipelen horen (en daarin ook wij die vandaag de dag), dat zij door Jezus worden uitgezonden. Uitgezonden zoals Jezus zelf ook door de Vader uitgezonden is.
In deze preek denk ik na over wat dat dit dan betekent in het licht van ons en wie wij in Christus zijn.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 4 februari 2018 - levend water. Johannes 7: 37-39 & Numeri 20: 1-13
In deze preek denken we na over de context van de uitspraak van Jezus in Johannes 7, waar hij zegt: 'laat wie dorst heeft bij mij komen en drinken! Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft...'
Daarbij is in de eerste plaats de context van de uitspraak zelf van belang; wanneer en onder welke omstandigheden doet Jezus deze uitspraak? Dat is namelijk op het Loofhuttenfeest in Jeruzalem. Een feest waarbij er door de priesters dagelijks water werd gehaald uit de vijver van Siloam om dat vervolgens naar tempel te brengen. Een ritueel dat qua betekenis door Jezus wordt vervuld. Daarnaast ga ik in de preek in op de Bijbelse achtergrond en context van het begrip 'levend water' in het Oude Testament en dan met name in Numeri 20. Hoe Mozes en Aäron aldaar omgaan met wat God hun geeft, is een leerzame boodschap voor ons voor wie de bovenstaande woorden van Jezus, in onze verlossing, werkelijkheid zijn geworden.
We mogen leren niet het zelf te willen doen, maar om te leven in overgave en gehoorzaamheid, want van ons vraagt het wonder van het levend water geloof en vertrouwen.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
De preek van deze zondag gaat over het thema getuigen. We vragen ons af wat getuigen is en hoe je dat doet? In de dienst zal zr. Agnes Willems vertellen van haar zendingsreis waarin ze als discipel van Christus heeft geprobeerd om overal op de wereld haar geloof uit te dragen in woord en daad. Zo wilde zij getuigen van haar Heer. In de preek komen drie elementen van getuigen voorbij: (a) je ervaringen delen, (b) getuigen van de waarheid en (c) in woord en daad dit vormgeven, zodat het een evangeliserende activiteit wordt. De vraag is dan: wat doen wij hiermee? Dichtbij en ver weg?
Er zal in deze dienst in dit verband ook een nieuw zendingsproject van onze gemeente worden gepresenteerd, waarin we in 2019 in Bulgarije iets voor de mensen daar willen gaan betekenen. Ook dat is getuigen: dichtbij én ver weg.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 7 januari 2018 - Een paar stevige uitspraken van Jezus. Lukas 14: 25-35
Jezus' uitspraken zijn soms heel radicaal. In het veertiende hoofdstuk van het evangelie van Lukas lezen we een aantal van dit soort uitspraken. Daar zegt Jezus in vers 26: 'wie mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerlingen zijn.' In vers 33 klinkt: 'wie geen afstand doet van al zijn bezittingen, kan mijn leerling niet zijn.' En in vers 27 lezen we: 'wie niet zijn kruis draagt en mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn.'
Stevige uitspraken. Allemaal.
In deze preek denken we na over deze uitspraken en wat die voor ons betekenen. Daarbij vragen we ons eerst af wat Jezus bedoelde toen hij deze uitspraken deed 2000 jaar geleden? Daarna proberen we een vertaling te maken naar ons leven. We zullen ontdekken dat Jezus' uitspraken in dit gedeelte gezien moeten worden tegen het licht van de mensenmenigten die met hem mee trokken richting Jeruzalem (vers 25). Zij trokken mee en volgden hem, maar zij waren geen volgelingen.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 31 december 2017 -Er is hoop voor hen die geloven. 1 Korinthe 15: 42-58 & Openbaring 21: 1-5
De oudejaarsdienst van 2017 staat zoals elk jaar in het teken van het gedenken van hen die overleden zijn in ons midden. Dat roept natuurlijk allerlei gevoelens en emoties op en maakt veel los. Niet alleen bij de directe nabestaanden, maar ook bij anderen; want hoevelen kennen niet het gemis van geliefden in hun leven?
De preek van deze ochtend gaat daarom over hoop en uitzicht, want zij die in Christus geloven hebben het eeuwige leven dat niet ophoudt. Ja, het aardse, het oude, het vergankelijke dat vergaat, maar het nieuwe leven in Christus - dat wat begonnen is toen wij opnieuw geboren werden - dat blijft en is eeuwig. Christus is daarin de laatste Adam die ons is voorgegaan als eersteling van de nieuwe schepping, zo leert 1 Korinthe 15. Hij zal alles vernieuwen en de dood zelf zal ten einde komen door hem.
De dood heeft dus niet het laatste woord. De dood zelf is eindig. God is groter en in Jezus, onze Heer, zullen wij leven voor eeuwig. Dat mag hoop bieden en troost aan hen die treuren. En het mag onze toewijding aanvuren voor dat nieuwe leven en dat wat daarin voor de Heer aan inspanningen wordt gedaan. Immers: dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.
Luister hier deze preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondagochtend 24 december 2017 - Lees je Bijbel! Psalm 119: 1-3 & 103-105, 2 Timoteüs 3: 14-17
De preek van deze dienst gaat over de importantie van het lezen, leren en bestuderen van de Bijbel als het woord van God. Dat is van namelijk levensbelang voor hen die geloven en die de Heer willen volgen. De Bijbel is, zoals Psalm 119 zegt, een lamp voor de voet en een licht op het pad. Het is de volmaakte weg die wij mogen gaan, die ons daarin wordt voorgehouden. 2 Timoteüs 3 laat daarbij zien dat iedere schrifttekst zelfs door God zelf is ingegeven en dat die goddelijke woorden kunnen worden gebruikt voor onderwijs, weerlegging en opvoeding.
En als je dat bij je laat binnenkomen, dan is dat nogal wat. Dan laat dat zien hoe groots dat woord van God voor ons is. Ook drukt het ons met de neus op het feit dat het is dus zaak om daar ook wat mee te doen. Het is net als met het bespelen van een instrument. Je kunt een instrument in huis hebben staan en er elke dag naar kijken, maar als je er niet op begint te spelen, krijg je er nooit een klank of toon uit. Ook de Bijbel vraagt dat wij in biddend opzien dat woord van God pakken, lezen en er gevoed door worden met hulp en inzicht van de Heilige Geest. Dan gaat het ook voor ons leven.
Luister hier deze preek (na):
Deze dienst was een getuigenisdienst aan de hand van ingebrachte verzoeknummers. Het was mede daardoor een heel bijzonder en gezegend moment waarop broeders en zusters van hun geloof met elkaar deelden. Het is dan ook zeer de moeite waard om de hele dienst na te luisteren.
Dat kan op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 10 december 2017 - 'Ieder deed wat in zijn ogen goed was.' Rechters 17
In deze avondmaalsdienst willen we nadenken over het Bijbelboek Rechters. Voor vele christenen is dit een lastig Bijbelboek, omdat het vol staat met geweld, dood, verderf, oorlog en andere vreselijke zaken. Wat kan en moet je daar mee?
Toch is het een belangrijk Bijbelboek, juist om wat het probeert te communiceren aan zijn lezers. In deze preek zien we hoe Rechters de boodschap probeert over te brengen dat het zonder God van kwaad tot erger gaat. Alles in dit Bijbelboek draait om die gedachte en ook in Rechters 17 wordt dit motief uitgetekend. De schrijver van dit boek zegt daar in zoveel woorden: 'kijk, dit is het resultaat van vele jaren God negeren.' Want in het verhaal van Micha gaat heel veel mis en worden vele geboden overtreden. Niet eens allemaal uit een slechte intentie, maar omdat 'ieder deed wat in zijn eigen ogen goed was (vers 6).'
Van daaruit vragen we ons vervolgens af wat dit voor onszelf en voor onze tijd zegt? Immers ook onze tijd wordt, in mijn ogen, gekenmerkt door dit principe dat voor velen hun levenswijze bepaalt: zonder God, gezag of autoriteit, doet ieder maar wat goed is in zijn ogen. Hoe moeten we daarmee omgaan als wij als christenen anders willen zijn?
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 3 december 2017 - 'Wat aarzel je dan nog?' Handeligen 22: 1-16
Deze zondag was de doopdienst van onze zr. Nelly Bilder.
Het gedeelte uit Handelingen 22 dat we die ochtend daarbij lazen, is een stuk van een toespraak van Paulus. Daarin omschrijft hij hoe hij in zijn leven de Heer heeft leren kennen. Dat is een proces geweest waarin een ervaring met Jezus een belangrijk omslagpunt was. Dat was zo groots dat Paulus daardoor aan het denken werd gezet. Dit resulteerde erin dat hij zijn hart aan de Heer gaf en zich liet dopen om vervolgens als apostel van Jezus door de wereld te trekken en overal de boodschap van zijn Heer te verkondigen.
In de preek vragen we ons af wat dit proces van geloof ons te zeggen heeft? We kijken in de spiegel en durven onszelf vragen te stellen: hoe staan wij ten opzichte van Jezus en de dingen van geloof? Zijn we vijandig, onverschillig, of juist geïnteresseerd? Wat hebben wij daarbij ervaren van Jezus in ons leven en wat hebben wij er daarna mee gedaan? Centraal vers daarbij is vers 16, waar staat: 'wat aarzel je dan nog? Sta op, laat je dopen en je zonden wegwassen, terwijl je zijn naam aanroept.'
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 19 november 2017 - 'Kom en volg mij.' Exodus 3: 1-14 & 4: 1-17 en Markus 1: 16-20
Deze dienst vieren wij dat broeder en zuster Klein de stap van de doop zetten!
De preek gaat daarbij over de oproep van onze God: 'kom en volg mij.' God roept namelijk tot op de dag van vandaag mensen om te komen en te volgen. Te volgen op de weg van geloof, die dagelijks gestalte krijgt in een leven dat geleefd wordt tot eer en glorie van God, door Jezus Christus. Hij heeft immers de weg vrijgemaakt naar de Vader en in zijn kruisdood en opstanding is verlossing voor alle mensen.
Toch ligt dit volgen voor mensen soms moeilijk, of dat nou volgen in geloof is, volgen in de doop, volgen in een roeping, of volgen in levensheiliging, dat maakt niet uit. Het is niet altijd makkelijk en gaat lang niet altijd zonder slag of stoot. Het verhaal van de roeping van Mozes is daar een treffend voorbeeld van. Mozes wordt geroepen door God op een hele wonderlijke manier om zijn volk uit Egypte te bevrijden, maar hoe reageert Mozes? Met bezwaren! Mozes roept: 'wie ben ik?' 'Ik kan niet spreken.' En: 'ze zullen me niet geloven.' Tot vijf keer toe klinkt aldus het bezwaar van Mozes, terwijl God blijft roepen: 'kom en volg.' En zo is het ook vaak met ons. Wij ervaren soms God in ons leven. God die ons roept om te komen en te volgen en toch gaan we dan vaak niet (meteen). Dan klinkt ook uit onze mond: 'ja, maar...'
Dat terwijl het ook anders kan. Kijkend naar de roeping van de eerste vier discipelen van Jezus in Markus 1, wordt ook dit duidelijk. Daar komt Jezus langs het meer en het enige dat hij zegt is: 'kom en volg mij. Ik zal van jullie vissers van mensen maken (vers 17).' Voor Simon en Andreas, voor Jakobus en Johannes, is dat genoeg. Ze komen en gaan. Hadden zij dan geen bezwaren kunnen inbrengen waarom dat zomaar niet ging? Hadden zij dan geen gegronde redenen om dit niet te doen? Die hadden ze natuurlijk wel. Maar dat weerhield hen niet. Kennelijk zagen zij iets in Jezus wat hen zo aansprak dat ze dachten: 'hier moet ik bij zijn. Dit is de kans om echt iets bijzonders te doen in mijn leven.' En ze gingen.
De vraag is: wat doe jij?
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 12 november 2017 - 'Wij zijn allen bedelaars. Dat is waar.' Markus 10: 46-52 & Matteüs 7: 7-11
Toen Maarten Luther stierf in 1546, liet hij een briefje achter waarvan de laatste woorden waren: 'wij zijn allen bedelaars. Dat is waar.' Een opvallend zinnetje van een zo groot en historisch belangrijk man. Wat zou hij daarmee bedoeld hebben? Persoonlijk denk ik dat het alles te maken heeft met onze positie als mensen ten opzichte van God. Als het aankomt op God hebben wij niets dat we kunnen meenemen naar hem. Maar Jezus deed het voor ons.
Dat alles deed mij denken aan het verhaal van Bartimeüs en het verhaal van zijn wonderlijke genezing door de Heer. Bartimeüs is immers een echte bedelaar, die dagelijks bedelt langs de weg uit Jericho. En Bartimeüs heeft een ontmoeting met Jezus die zijn leven verandert. Opvallend daarbij is dat Bartimeüs zelf stappen zet van geloof daarin. Allemaal vanuit de wetenschap dat hij nu met lege handen staat en hij zijn leven zelf geen richting kan geven. Hij is een arme bedelaar en zal dat tot zijn dood zijn, tenzij Jezus ingrijpt. En daarom roept Bartimeüs om hulp, gaat hij in op Jezus' uitnodiging en antwoordt hij de Heer als die hem vraagt wat hij wil. Dat actieve geloof behoudt hem (vers 52).
De vraag is wat dit alles ons te zeggen heeft, ons voorhoudt en leert? Wij die in geestelijk opzicht ook bedelaars zijn, zoals Luther dat omschreef, en voor God niets kunnen brengen dat waarde heeft voor onze redding. Als je daarover na wilt denken begint dat met de vraag of wij werkelijk beseffen dat we bedelaars zijn? Of vinden we van onszelf dat het voor ons anders is? Daarnaast en in het verlengde daarvan, mogen we ons afvragen wat wij meenemen naar Jezus, als wij tot hem komen? Denken we dat we nog ergens aanspraak op kunnen maken op basis van onze eigen daden, gevoelens en dergelijke? Of geven we ons over in geloof. Want geloof is je overgeven. Overgeven vanuit de wetenschap dat je niets hebt en niets kunt meenemen, maar dat dit ook niet hoeft. Jezus heeft het gedaan en hij doet wat wij niet voor mogelijk hielden als wij stappen van geloof naar hem zetten.
De preek is hier in zijn geheel (na) te luisteren:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 5 november 2017 - deel je geloof. Romeinen 1: 8-15
De brief aan de Romeinen is een brief van Paulus aan een gemeente waar hij nog nooit geweest is. Daarom neemt hij aan het begin van deze brief uitgebreid de tijd zich voor te stellen aan de gemeente. Voor deze preek belicht ik daarbij met name het feit dat Paulus graag naar de gemeente in Rome zou komen om de christenen te ontmoeten en om te delen met hen in 'een geestelijke gave (vers 11).' Wat zou Paulus daarmee bedoelen, met dat delen in een geestelijke gave? Wat het betekent om te delen daarvan en wat is eigenlijk een geestelijke gave?
In de preek wordt duidelijk dat een geestelijke gave iets te maken heeft met genade en dat Paulus hier pleit voor het delen van die genade. Delen, zodat de genade een gave wordt, want gaven zijn de belichaming van van wat ons aan genade is geschonken. Ook wij, in onze tijd, mogen daarom met elkaar die genade delen, zodat we elkaar mogen sterken en bemoedigen: ik door jouw geloof en jij door het mijne (vers 12).
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst (inclusief het kindermoment waar ik in de preek naar verwijs) is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 22 oktober 2017 - geef je over! 2 Petrus 3: 8 & 9, Psalm 121
In deze dienst vieren wij het feest van de doop van br. Bert Struik!
In de preek gaat het over het geduld van God, zoals we dat verwoord vinden in 2 Petrus 3. God heeft ons lief en hij wil niet dat er iemand verloren gaat. Onze dopeling heeft dat in zijn leven ook zo ervaren: hij is gelovig opgevoed, heeft belijdenis van zijn geloof gedaan in zijn jeugd en zag zichzelf ook altijd als een christen, maar tot volledige en totale overgave kwam het niet. Tot een tijdje terug, toen hij zijn hele zijn aan God gaf en totaal niets meer achterhield. Dat was een geweldige en een bijzondere ervaring voor hem. Een ervaring die hem ertoe bracht om gedoopt te willen worden en zo ook alles aan de Heer te geven. Want de Heer is er altijd; hij is als een schaduw aan je rechterhand, hij is een wachter die niet sluimert en niet slaapt, zegt Psalm 121. En ontdekken dat dit niet zomaar woorden zijn, maar dat dit een werkelijkheid is voor al zijn kinderen, is een geweldige zegen. Durf daarom je hart voor die Heer open te zetten. Durf de stap te zetten en ontdek de goedheid van de Heer.
Luister hier de preek:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 15 oktober 2017 - Jezus en de storm op het meer. Markus 4: 35-41
Het verhaal van de storm op het meer is een verhaal dat onderdeel uitmaakt van het Evangelie van Markus. Het is geplaatst direct na een serie van gelijkenissen waarin de kracht van het Koninkrijk naar voren komt en het vormt zelf onderdeel van een serie van vier verhalen, waarin de kracht van dat Koninkrijk concreet in de praktijk wordt getoond.
Het verhaal op zichzelf brengt ook deze gedachte van de kracht van het Koninkrijk voor het voetlicht. Het laat zien dat Jezus Heer is, dat hij zelfs God is. Hij heerst hier immers over water en wind en dat is in het Oude Testament iets dat aan God wordt toegeschreven. God heerst over de chaos en de storm en hier is het Jezus die deze rol inneemt. En dat mag ons troosten en bemoedigen, als wij ons druk maken over stormen en chaos om ons heen. Jezus heerst. Hij heerst en laat niet alleen. Hij is met ons in de boot, zoals hij met zijn discipelen is in hun nood. En dat betekent iets voor ons, voor onze situatie en voor de gemeente waar we bij horen, want ook wij zitten samen in de boot met elkaar in de Gemeente van de Heer. We zijn op weg naar de eeuwigheid, onze eindbestemming, en we gaan door een soms vijandige wereld. Maar welke storm ook moge woeden, Jezus is erbij en hij zal zorgen dat we behouden aankomen. Onze opdracht is om samen storm-waardig te zijn, dan zal onze Heer Jezus de rest doen.
Luister hier de preek in zijn geheel (terug):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 8 oktober 2017 - Israëlzondag Leviticus 23: 33-44
Deze zondag besteden wij aandacht aan de band die wij als christenen hebben met Israël. We kijken naar het Loofhuttenfeest dat op dit moment (5 tot en met 11 oktober) gevierd wordt in Israël. Het feest waaruit spreekt dat God zorgt, dat God trouw is en dat God een Bevrijder is uit de nood. Dat is wat dit feest de Joden voorhoudt, als een belofte. Voor toen, voor nu en voor de toekomst. En ook wij mogen op de beloften van God staan, want ook wij zijn het volk van God. Niet in de plaats van, maar naast, met en op Israël. Ook voor onze wil God Heer zijn en zijn beloften waar maken. Daar mogen wij op vertrouwen.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 1 oktober 2017 - de rijke man en de schat van zijn hart preek bij de avondmaalsviering over Markus 10: 13-31
Het vieren van de maaltijd van de Heer is een steeds terugkerend ritueel in onze gemeente. Een keer per maand komen als wij gemeente samen om de tekenen van brood en wijn met elkaar te delen. Zo bepalen wij ons voortdurend bij een van de fundamentele waarheden van ons christelijke geloof en wel deze: dat wij onszelf niet redden, maar dat Jezus Christus ons gered heeft door zijn offer aan het kruis en de opstanding uit de dood. Zijn lijden bracht ons verlossing. En dat is juist zo belangrijk, omdat we als mensen zo snel vervallen in eigen werken en jezelf redden. Voor iedere christen is dat een valkuil. Voordat je het weet glij je uit en klop je jezelf op de borst over je eigen vroomheid, of leg je jezelf een last op, omdat je denkt zelf iets te moeten bijdragen aan je redding. Maar het Avondmaal houdt ons voor: het is niet jouw werk, het is Gods genade alleen, bereikt door Jezus Christus.
Ook dit verhaal van de rijke man laat ons zo'n basiswaarheid van het geloof zien. Er wordt ons daarin voorgehouden hoe belangrijk het is om de juiste gesteldheid van het hart te hebben met de bijbehorende prioriteiten over wat werkelijk belangrijk is. Samen met het verhaal voorafgaand hieraan over de positie van kinderen (vers 13-16) en het gesprek tussen Jezus en zijn leerlingen (vers 23-31) vormt dit gedeelte een eenheid rond deze vraag: wat is werkelijk belangrijk in ons leven en hoe uit zich dat in jou en mij? Is er overgave en vertrouwen? Staan wij open voor het Koninkrijk van God en zijn wil voor ons? Of zijn er reserves, misschien wel omdat er andere zaken zijn die in het centrum van je leven, op de eerste plaats staan?
Want het Koninkrijk van God binnengaan is moeilijk, maar bij God is alles mogelijk (vers 27)!
Luister hier de preek in zijn geheel:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 24 september 2017 - de mens van de laatste dagen... 2 Timoteüs 3: 1-9
Het gedeelte uit 2 Timoteüs 3 is een bekend gedeelte in verband met de eindtijd. Vaak wordt er naar verwezen door leraren en predikers om de mens van de laatste dagen, de mensheid die op aarde is vlak voordat Jezus terugkomt, te omschrijven. Zoals hier staat, zo zal die mens zijn: moreel verdorven en vervallen. Toch schrijft Paulus deze woorden op als een waarschuwing aan Timoteüs voor zijn bediening en zijn tijd; dit is iets dat voorkomt en dat Paulus ziet om zich heen, ook bij Timoteüs onder de mensen waar hij werkt. Sterker nog, het is iets dat voorkomt in de kerk van dat moment.
En dat zet te denken. Want wat zegt dat over onze kerk en onze tijd, die zich immers meer in de laatste dagen bevindt dan de kerk in de tijd van Paulus en Timoteüs? Komt dit ook bij ons voor? Ik denk het wel en in de preek licht ik dit ook toe. Het is belangrijk te beseffen en daar waakzaam voor te zijn. Daarbij mogen we bouwen op de liefde van God, die voorkomt dat we ontsporen.
Luister hier de preek (vanaf 22:19) en een deel van de dienst (na):
Zondag 17 september 2017 - 'kerkproeverij' Efeze 2: 19-22
De dienst van deze zondag staat in het teken van de actie kerkproeverij. Samen met de meeste andere kerken van Delfzijl geven wij daar aandacht aan, wij als Baptisten op zondag 17 september. De actie 'kerkproeverij' heeft als insteek dat we als mensen van de kerk, anderen uitnodigen om eens bij ons te komen kijken en te proeven aan die kerk. Zondag staat daarom de preek in het teken van deze actie.
In deze preek zal ik uitleggen waarom wij gemeente en kerk zijn, wat het idee daarachter is. Daarbij begin ik met de uitleg van God en het evangelie. Wij zijn gered door God die volmaakt, rechtvaardig, goed en liefdevol is. Wij hadden dat niet verdiend, maar Jezus heeft de weg vrij gemaakt. En daardoor zijn wij kinderen van God geworden in het gezin van God. En dat willen we vormgeven. We willen wij uit vreugde, dankbaarheid en liefde voor God, voor hem gaan. Samen als gemeenschap.
Efeze 2: 19-22 brengt dit precies onder woorden en iedereen is uitgenodigd om mee te gaan op die weg van geloof!
luister hier de preek in zijn geheel (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 3 september 2017 - 'Uit liefde voor hem.' Hebreeën 13: 14-16 & Handelingen 1: 4-8
Deze zondag is het startzondag in onze gemeente en vieren we het begin van een nieuw seizoen kerkelijk werk, want alles komt weer op gang! En dat alles is, in het geval van onze gemeente in Delfzijl, best heel erg veel. En je zou kunnen afvragen waarom we ons met elkaar toch elk jaar weer zo druk maken in al die activiteiten en werkzaamheden? Waarom doen we dat?
Het antwoord moet zijn dat daar weliswaar natuurlijk allerlei redenen en motieven in meespelen, maar dat de essentie is dat we het doen uit liefde voor onze Heer; uit liefde voor Jezus en wat hij voor ons heeft overgehad. We zijn dankbaar voor de verlossing en we doen daarom graag wat hij van ons vraagt. God gaat immers dagelijks met ons mee door het leven en woont in ons hart met zijn Geest. Hebreeën 13 spreekt in dit geval over 'dankoffers' (vers 15) en dat is precies het juiste woord: wij brengen die offers met, in en door ons leven uit dankbaarheid voor alles wat God voor ons betekent en Jezus heeft bereikt. Vol liefde voor Hem! Dat doen we gezamenlijk ook in ons gemeentelijk werk, want dat is de opdracht van Handelingen 1. De opdracht van Jezus, die daar ook een belofte aan verbindt. En juist die belofte mag ons kracht geven en vertrouwen, ook voor het komende seizoen, want gezamenlijk werken aan deze opdracht is voor de Heer, tot de Heer, maar zeker ook door de Heer. Hij zal er zijn kracht aan verlenen.
Als wij er voor gaan in vertrouwen, dan zal het komende seizoen daarin opnieuw weer een zegenrijk en bijzondere tijd worden. Alles uit liefde voor Hem!
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 30 juli 2017 - over erkennen en verloochenen. Matteüs 10: 24-33
De preek van deze zondag gaat over vers 32 & 33 van Matteüs 10: ‘iedereen die mij zal erkennen bij de mensen, zal ook ik erkennen bij mijn Vader in de hemel. Maar wie mij verloochent bij de mensen, zal ook ik verloochenen bij mijn Vader in de hemel.’
Deze tekst is onderdeel van het verhaal van de uitzending van de 12 discipelen. Jezus stuurt hen er op een gegeven moment namelijk op uit om te verkondigen dat het Koninkrijk van de hemel gekomen is (Matteüs 10: 7 & 8), net zoals Jezus dat zelf op dat moment aan het doen is in zijn leven. Je zou kunnen zeggen dat ze een soort van stageperiode ingaan als voorbereiding op later. Tijdens deze uitzending moeten de discipelen in volle overgave aan het evangelie en God de Vader leven. Ze mogen niets extra aanschaffen of meenemen en moeten vertrouwen op de zorg van God en mensen die hij op hun pad stuurt. Ook moeten ze rekening houden met tegenstand en vijandschap, want dat zal er zijn, maar ook dan mogen ze vertrouwen op God; hij zal voorzien en voor hen opkomen. Immers, zo lezen we in vers 29 tot en met 31, God zorgt zelfs voor de mussen en zij zijn toch veel meer waard dan een hele zwerm mussen.
De verzen 32 & 33 krijgen in dit licht hun betekenis. Het gaat hier over erkennen in de zin van een volle overgave aan het geloof en de levensstijl die daarbij hoort. Het verloochenen is het afwijzen daarvan. Wil je echter op die manier leven dan moet je dus eerst jezelf wel volledig aan dat evangelie hebben overgeven. Als je immers in de basis dit evangelie in zijn gehele reikwijdte en betekenis niet accepteert, is het onmogelijk om je leven daarna in volledige erkenning van dat geloof, van Jezus en het evangelie, vorm te geven.
De grote vraag voor ons is daarom: accepteren wij dat evangelie in zijn volheid en leven wij daar in gehoorzaamheid en vertrouwen op God, naar? Of wijzen we een deel van hem en zijn boodschap af?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 23 juli - gemeente is familie Romeinen 8: 14-17 & 12: 9-19
Romeinen 8 leert ons dat je als gelovige een kind van God bent. Je bent door genade aangenomen, geadopteerd, door God als zijn kind. Dat is wat de Heilige Geest uitwerkt in ons leven. Maar kind van God zijn we niet alleen. Wij worden opgenomen in het gezin van God als wij zijn kind worden. We hebben God als Vader, Jezus als grote Broer, de Heilige Geest in ons hart en vele broers en zussen in geloof; allemaal mensen die ook de Heer in hun leven belijden en hebben gevonden. Ook zij zijn kinderen van dezelfde God en dus mede-gezinsleden.
Je kan dus de gelovigen samen zien als Gods familie. En net als in elke familie gaat er ook in dit gezin, wel eens wat fout en zijn er wel eens strubbelingen. Dat voorkom je niet hier op aarde. We zijn immers (nog) niet perfect. Ja, God is perfect en Jezus en de Geest, maar wij als leden van het gezin niet. Toch blijven we ondanks dat wel familie. De mede-gelovigen zijn en blijven onze mensen.
Datgene dat ons daarin samenbindt is de liefde. De liefde waarover ook Romeinen 12 gaat. Liefde van God, zo leren ons deze verzen, die uiting en invulling mag krijgen in de liefde van broeders en zusters. Daar mogen we enthousiast voor zijn en blijven. Dat mag en moet nooit doven. De uitdaging is om dit in te vullen zoals vers 12 tot en met 19 dat omschrijven. Dat is onze opdracht en zo mogen wij familie zijn. Door dik en dun.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 16 juli - de strijd 1 Samuël 17: 1-11 & 32-50
Het verhaal van David en Goliath is een geweldig verhaal van strijd, moed, overwinning en vertrouwen op God. Het gaat over strijd: de strijd van Israël en Filistijnen en de strijd van David en Goliath.
Nou is strijd een veelvoorkomend Bijbels thema, zowel in het Oude als het Nieuwe Testament. Alleen is in het Nieuwe Testament strijd een geestelijke strijd, nooit een fysieke strijd zoals in het verhaal van David en Goliath. Strijd in het Nieuwe Testament is strijd tegen het kwaad in de persoon van de duivel en zijn trawanten. De duivel gebruikt daarbij allerlei tactieken om ons ten val te brengen op onze weg van geloof. Want dat is het doel: ons van het geloof los te weken en ons verloren te laten gaan. En daarvoor gebruikt de duivel onder andere de tactieken van de dwaalleer, van de verleiding in onze zwaktes, van verdrukking en vervolging en het voeden van leugens en twijfels.
In zulke strijd, dat leren we van het verhaal van David en Goliath, mogen we vertrouwen op en geloven in God. Wetende dat hij ons zal helpen. Dat heeft hij immers altijd gedaan. Daarmee voorkomen we dat we ons blindstaren op ons probleem en in onze strijd het zicht op God verliezen.
Hier is de preek in zijn geheel (na) te luisteren:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 9 juli 2017 - Christen zijn in een veranderende wereld 1 Petrus 2: 12 & 18-25
De tijden veranderen en dat heeft ook betekenis voor ons christenen. Zo is er steeds minder ruimte voor het orthodox christelijke geluid in onze samenleving en voor de christenen en hun levensstijl die daarbij horen. Dat stelt ons voor de vraag: hoe gaan we daarmee om?
De tekst uit 1 Petrus 2 leert dat we bovenal het goede moeten blijven doen, wat er ook gebeurt en hoe onze toestand ook wordt. Als er openheid is voor geloof, maar ook als dat er niet is. Zelfs als we onrechtvaardig behandeld worden en misschien wel vervolging en onderdrukking moeten doorstaan. Daarnaast moeten we het onrecht, dat we als gevolg van deze levenswijze, over ons heen krijgen, verdragen. We moeten ons niet verzetten, maar in de voetsporen van Jezus gaan. Ook hierin.
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 2 juli 2017 - Gods weg is de beste Psalm 119: 1-8
Psalm 119 is een bekende psalm onder christenen, vooral omdat het de langste psalm is in de Bijbel. Daar kennen mensen dit lied van. Het thema en onderwerp echter van deze psalm is veel minder algemeen bekend. Dat terwijl deze psalm, ondanks zijn lengte, toch een heel duidelijk omlijnd en makkelijk te onthouden thema heeft, want het gaat namelijk over de wet van God. De wet van God in de breedste zin van het woord. Waarmee alles wordt bedoeld dat in de Bijbel te vinden is en dat een kind van God kan gebruiken om zijn of haar leven naar in te richten. Dat is dus veel meer dan enkel de regels, geboden of verboden, dan gaat het over de breedte van de Schrift, de hele Bijbel. Psalm 119 stelt dat deze wet van God goed is en dat het leven naar naar de wil van de Heer een goed leven is. Dat is waar het steeds weer over gaat in dit lied, ook in de eerste acht verzen daarvan.
De vraag die we zondag in de preek stellen is of dit ook werkelijk zo is? Vooral als we kijken naar ons leven als gelovige in de praktijk. Kunnen we dan zeggen dat het leven naar de wil van de Heer en de wet van God, ook de beste weg is voor ons? Dat dit een gezegende weg is, waarbij de uitkomst steeds weer gelukkig en zalig zal zijn (vers 1 & 2)?
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 18 juni 2017 - de gemeente als lichaam; de zorg voor elkaar. 1 Korinthe 12: 12-27
Het gedeelte uit 1 Korinthe 12 is een overbekend gedeelte. Het is een gedeelte dat ons leert over de gaven die de Geest geeft. De tekst zegt: iedere gelovige heeft (minimaal) een gave, want zo functioneert het lichaam van de Heer, zijn kerk. Het gaat daarmee over taakverdeling, bediening en doen. Toch zou je deze tekst ook met een andere bril op kunnen bekijken. Je zou je kunnen afvragen wat dit gedeelte te betekenen heeft voor hoe wij met elkaar omgaan, voor hoe wij met elkaar gemeente vormen, hoe we naar elkaar omzien en voor elkaar zorgen?
Vanuit die invalshoek bezien leert ons dit gedeelte dat we een lichaam zijn en dat ieder van ons daar deel vanuit maakt. Daar kunnen we en moeten we ons dus niet aan onttrekken! En dit is niet zomaar een uitspraak, maar een theologische, Bijbelse waarheid, een geestelijke zaak. Dat lezen we hier. We hebben een plek in het lichaam van de Heer en dat betekent dat we het samen moeten doen, ook als het aankomt op omzien naar elkaar.
Als wij daar echter niet aan mee doen dan verliest het lichaam zijn samenhang. Juist en vooreerst op het vlak van de onderlinge zorg en hoe we met elkaar omgaan. Dat is niet goed voor ons als leden van het lichaam en dat is daarnaast niet goed voor het lichaam zelf. Het lichaam functioneert dan immers niet zoals het kan en bedoeld is en de mensen, de delen van het lichaam, die wel mee willen doen, die wel samen op willen trekken, raken overbelast. Dat is op den duur een onhoudbare situatie.
Omzien naar elkaar, samen onderweg zijn, zorg voor elkaar; het is iets van ons allemaal. Wij moeten dat samen doen. Dat is wat de Bijbel ons vandaag leert.
Luister hier de preek (na):
Zondag 11 juni 2017 - de duisternis rondom ons en het licht voor de wereld. Jesaja 9: 1 & Matteüs 9: 35-37
In Nederland zijn we op moreel en spiritueel vlak de weg aardig kwijtgeraakt. Dat blijkt vooral ook als het moeilijk wordt in ons leven en onze wereld. Dan staart de leegte ons aan en worden geen antwoorden en geen uitkomsten gegeven. Dan worden geen wegen getoond. Dat is ook niet raar, want op deze vlakken wordt onze maatschappij al decennia lang uitgehold. Er is daarom geen overkoepelende en allesomvattende levensbeschouwing meer, want zo is ons geleerd: religie is voor de dommen en zwakken en ieder doet maar wat hij of zij zelf goed vindt.
Maar dan wordt het moeilijk en dan zijn er dus geen antwoorden. Het is wat dat betreft precies zoals het in Jesaja 9:1 staat. Wij zijn 'het volk dat in duisternis ronddoolt...' Ook Jezus ziet dit in zijn leven. In Matteüs 9 staat dat hij de mensenmassa zag en toen met medelijden werd vervuld, omdat ze 'er uitgeput en hulpeloos uitzagen, als schapen zonder herder.'
Maar wij, wij zijn anders. Wij hebben wel antwoorden en wij hebben wel de oplossing. Wij weten wat de oorzaak is van lijden en pijn, wij weten waarom er dood en vergankelijkheid is en wij weten dat er hoop en uitkomst, uitzicht in Jezus Christus is. En juist in deze tijd van het ontbreken van echte antwoorden, mogen we dat laten zien. Mogen we dat uitdragen en mensen wijzen op de kracht van onze Heer. Daar is troost en liefde te vinden, ook in de duistere tijden van vandaag de dag.
En zo verspreidt het licht zich, want wij hebben een woord voor de wereld.
Luister de preek in zijn geheel (na):
Pinksteren - het wonder van de Geest. Joël 3: 1-5
Veel profetieën in de Bijbel kennen lagen in hun betekenis: er is de directe betekenis voor de tijd en context van de profeet en zijn profetie zelf, er is daarnaast vaak de betekenis van de profetie voor Jezus de Messias, zijn leven, zijn komst en zijn sterven en soms ook een betekenis voor de terugkomst van Jezus en de grote 'Dag van de Heer,' zoals dat in het Oude Testament vaak wordt genoemd.
Deze drie lagen van betekenis vind je ook in het Bijbelboek Joël en in de eerste vijf verzen van het derde hoofdstuk aldaar. Het gaat over de tijd van Joël, de tijd van Christus en de komst van de Heilige Geest over zijn volgelingen én over het moment dat de Heer terugkomt.
Het verbindende element in dit alles is daarbij Geest van God. Het is die Geest die werkt in het land Israël ten tijde van Joël, het is de Geest die de eerste christenen vervult en aanzet om Gods weg te gaan, nadat Jezus het beloofd heeft en het is de vervulling van die Geest die een teken is van het komende einde; een stap in het grote plan van onze Heer daarnaar toe dat ook die Geest werkelijkheid maakt.
En dat laat ons zien hoe bijzonder de Heilige Geest is en hoe bijzonder de vervulling van iedere gelovige is met die Heilige Geest. Het is die grote Geest die ons helpt om Gods stem te verstaan, zijn leiding te ervaren, te groeien in ons geloof en ons helpt staande te blijven tot de grote dag van Jezus' terugkomst.
Luister hier de preek in zijn geheel (na):
Zondag 28 mei - zeventig maal zeven. Matteüs 18: 21 & 22
De les van Matteüs 18 over het vergeven van onze broeders en zusters is een verstrekkende les. De aanleiding is een vraag van Petrus waarin hij de vraagt stelt naar het aantal keren dat hij zijn broeder of zuster zou moeten vergeven. Zijn voorstel is zeven keer. Op zich een genereus voorstel, zeker als je weet dat rabbi's leerden dat drie keer een ander vergeven al heel netjes was. Jezus' antwoord is echter onverwachts verstrekkend: niet zeven maal, maar zeventig maal zeven keer! Waarmee dan wordt bedoeld dat we elkaar, als broeders en zusters, steeds weer en blijvend moeten vergeven. Daar zit geen grens aan.
Voor velen is dit echter een moeilijke les , want zo vergevingsgezind zijn wij in de regel niet. Toch is het ontzettend belangrijk om hier wel werk van te maken. Doen we dit niet dan creëren we namelijk een cultuur van onverdraagzaamheid in onze gemeenten. Dan ontstaat er een sfeer van verwijten, van verbittering, teleurstelling en van elkaar niets meer gunnen. Ook het geloof in elkaar en in de gemeenschap waar je bij hoort raakt dan beschadigd. Uiteindelijk stopt zelfs je eigen geloofsgroei, want je bent niet gehoorzaam aan de wil van God in je leven.
En daarmee brengen we blijvende schade toe aan elkaar, aan onze gemeentes en aan onszelf. Daarom is het zo belangrijk om serieus werk te maken van deze opdracht in ons eigen geloof, hart en leven.
Luister hier de preek rustig na:
Zondag 21 mei - christen zijn en als christen leven. 1 Korinthe 9: 24-27
Christen ben je als je gelooft dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Als je daarin Jezus belijdt als Heer en hem toe hebt gelaten in je hart en leven. Dan worden je zonden vergeven en word je een kind van God met een heerlijke toekomst. Maar vervolgens word je dan daarna ook opgeroepen om te leven als christen. En dat leven is iets dat van ons inzet en toewijding vraagt, omdat dit iets is dat niet automatisch of vanzelf gaat. Daar moeten we wat voor doen. Het is namelijk de Heilige Geest die ons kan veranderen en die ons kan laten groeien als christenen in een christelijke levensstijl; hij laat de vruchten van Geest (Galaten 5: 22) in ons wassen. Maar die Geest werkt alleen in ons als gelovige kinderen van God, als wij hem daarvoor ook de ruimte geven. De ruimte geven door ons in te zetten en toegewijd aan God, ons leven te leiden.
Wat ons brengt op de verzen uit 1 Korinthe 9, want daar wordt aan Gods kinderen het beeld voorgehouden van een sporter die volledig toegewijd aan zijn sport moet leven. Dat is de enige manier om succesvol te zijn. En dit is voor ons een voorbeeld, omdat dit ook van ons wordt gevraagd in ons christelijke leven. Ook wij mogen en moeten eenzelfde toewijding ten toon spreiden. In vers 27 zegt Paulus heel duidelijk: 'ik hard mezelf en oefen mij in zelfbeheersing...' Dat is wat Paulus zelf doet en wat ook wij mogen doen. Dan zal de Geest ons willen laten groeien en zullen wij als gelovigen en als gemeenschap van geloof meer en meer gaan lijken op onze Heer. Dan zal God ons meer en meer kunnen gebruiken in zijn plan en werk. Dan worden wij meer en meer wat God met ons voorheeft. Dan zijn wij tot zegen, om de zegen in onszelf en om wat wij aan anderen van die zegen mogen doorgeven.
Luister hier de preek in zijn geheel:
Zondag 14 mei - themapreek over boosheid. Galaten 5: 19-26
Over boosheid is veel te zeggen en te schrijven. Het is dan ook onmogelijk om in één preek alles over deze algemeen menselijke emotie te zeggen. Toch wil ik een aantal punten aanstippen. Ten eerste dat boosheid en boos worden bij de mens hoort, immers ieder mens wordt wel eens boos. Ook een christen en daar is op zich ook niets mis mee. Sterker nog, de Bijbel veroordeelt boosheid op zich niet. Wel vraagt het van ons dat wij, als gelovigen, op de juiste manier omgaan met onze boosheid. Want hoewel boosheid niet per definitie zondig is, kan het wel zonde zijn en tot zonde leiden.
Daarom is het belangrijk om bewust met deze zaken om te gaan. Om je af te vragen waarom je boos wordt bijvoorbeeld? Is dat terecht en gerechtvaardigd, of word je gedreven door motieven die onzuiver zijn en niet passen bij een christelijke levensstijl. En hoe verhoudt zich jouw boosheid ten opzichte van de vruchten van de Geest die wij vinden in Galaten 5, zoals: vrede, geduld, vriendelijkheid, zachtmoedigheid en (vooral) zelfbeheersing? Tot slot is het van het grootste belang dat we niet volharden in boosheid, want daarmee geven de duivel ingang in ons leven, beschadigen we mensen en maken we relaties kapot.
Wij mogen en moeten anders zijn dan de wereld, ook als het aankomt op onze omgang met een emotie als boosheid. Ook dan gaat op wat we in vers 25 lezen: 'wanneer de Geest ons leidt, laten wij dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst.'
Luister hier de preek rustig in zijn geheel (na):
Zondag 7 mei 2017 - vertrouwen en volharden in onzekere tijden. Preek bij Psalm 27
Het leven kan vol onzekerheid zijn. Op wereldschaal, in alle ontwikkelingen die we dagelijks voorbij zien komen, maar ook in je persoonlijk leven en in je gemeentelijk leven kan er veel onzekerheid en zorg zijn. Zorg en onzekerheid die soms heel zwaar drukt op ons mensen. Dat blijkt ook uit Psalm 27, want in die psalm is dat het thema: de zorg en de onzekerheid van het leven. David schrijft dit lied daarover. Maar hij kiest daarbij wel voor een hele bijzondere opbouw en compositie van dit lied. Hij begint namelijk door zichzelf te bepalen bij het uitgangspunt van zijn geloof, omdat hij mag weten dat hij God mag vertrouwen en niet hoeft te vrezen. Vers 1 zegt: 'de Heer is mijn licht, mijn behoud, wie zou ik vrezen? Bij de Heer is mijn leven veilig, voor wie zou ik bang zijn?' En dit zegt David, omdat voor hem, zo zien we in de verzen die volgen, de resultaten van het verleden de garantie bieden voor de toekomst. Ook nu het moeilijk en zorgelijk is.
Want dat is het, zo blijkt als we verder lezen. In de verzen 7 tot en met 12 zien we dat heel duidelijk. Daar klinkt een hele directe roep om hulp. Het is een smeekbede om de leiding van God, om zijn steun en nabijheid, nu het onzeker is en zwaar. De weg door het leven is niet altijd makkelijk, ook niet voor David die Heer kent en dient. Soms is het zoeken, soms is het worstelen en dat klinkt in deze verzen.
'En toch is er meer,' zegt David in diezelfde psalm daarna. Want ondanks de moeite, klinkt aan het einde van het lied toch weer het vertrouwen: 'mag ik niet verwachten de goedheid van de Heer te zien in het land van de levenden? Wacht op de Heer... (vers 13 & 14).'
En die opbouw, die compositie, is daarmee een wijze les voor ons die in het leven soms ook worstelen met zorgen, moeiten en onzekerheden. Zelfs als dat soms misschien ook wel in ons geloof is. Ook voor ons geldt dat de resultaten van het verleden de garantie vormen voor de toekomst. Wij mogen, net als David, ook vertrouwen op Gods zorg en leiding. Dat heeft hij immers toch altijd laten zien? Dan ook nu, want God verandert niet.
Dus laten wij volharden en vertrouwen, want God laat ons nooit in de steek. Ja, wees dapper en vastberaden en wacht op de Heer. Hij zorgt en leidt in onze moeiten.
Luister de gehele preek hier (na):
Zondag 23 april 2017 - kruis dragen? Preek bij Lukas 9: 23-27
In de weken voorafgaand aan Pasen las ik op het internet (onder andere in het AD) over christelijke scholen in Den Haag die hun paasvieringen afzwakten ten behoeve andersdenkenden. Ook zag ik in diezelfde periode boer Riks uit 'Boer zoekt vrouw' een keuze maken voor zijn geloof, toen hij een vrouw afwees die daar geheel anders over dacht. Die beide gebeurtenissen samen werden de inspiratie voor deze preek, omdat ze naar mijn idee, beide om dezelfde vraag draaien: wat heb je over voor je geloof, voor je Heer en het volgen van die Heer? Draait het daarbij uiteindelijk uit op wat jij wilt en wat het beste voor jouw aardse bestaan en leven is? Of op wat God wil en wat het beste voor de zaak van de Heer is, ook als dat ten koste gaat van jezelf?
In Lukas 9 gaat het daar ook over: neem je kruis op en volg mij. Verloochen jezelf. Dagelijks. Dat klinkt daar. Zijn wij daartoe bereid? Ook als dat, net als bij Jezus, leidt tot sociale uitsluiting, vijandschap, vervreemding en bespotting. Want wie zijn leven wil behouden, verliest het uiteindelijk. Wie zijn leven verliest omwille van Jezus, zal het behouden (vers 24 & 25). Diepzinnige en ware woorden voor ons christenen. En als het er op aan komt, ook beslissende woorden.
Het vraagt echter wel training om dit gestalte te geven. Jezus volgen is iets dat moet groeien en dat steeds meer en meer een tweede natuur mag worden in ons leven en dat vraagt oefening in het alledaagse, in grote en kleine dingen. Toewijding dus, want zonder dit wordt het ontzettend moeilijk om op beslissende momenten de juiste keuze te maken. Dan kies je snel voor jezelf, omdat het niet anders in hart zit of is geworden. Daarom zijn zaken als kerkgang, heiliging van je leven, Bijbellezing en gebed bijvoorbeeld essentiële trainingsonderdelen. Zo blijven we staande ook als vervreemding, vijandschap, uitsluiting en bespotting ons vinden, omdat wij Jezus volgen.
Neem je kruis op.
Luister de gehele preek hier (na):
Pasen 2017 - Jezus leeft! Paaspreek bij Matteüs 28: 1-10
Het Paasverhaal is een ongehoord en ongelooflijk verhaal. Het is een verhaal dat je, wanneer je het voor het eerst zou horen, zou afwijzen als onzin. Want dat kan toch niet, dat iemand opstaat uit de dood en dan de voor altijd de levende wordt. Een soortgelijke ontzetting zie je terug in het verhaal van de opstanding zelf. Hier in Matteüs (vers 8), maar ook bijvoorbeeld Lukas en Marcus, zie je bij de vrouwen die bij het graf komen eenzelfde grote ontzetting en verbijstering. Ze kunnen het zich niet voorstellen dat dit werkelijk waar is. En dat is vandaag, in de post-christelijke wereld waarin wij tegenwoordig leven, bij velen die niet geloven net zo. Zij kunnen het zich niet voorstellen dat het waar is dat Jezus opstond en leeft. Zij vinden het onvoorstelbaar dat dit werkelijk gebeurd zou zijn. Dat is voor hen ongelooflijk.
Daarom is het aan ons om uit te dragen en te laten zien dat het wél waar is. De opstanding is geen fabeltje, of een verhaal van vroeger, maar een werkelijkheid. Wij weten dat Jezus leeft! Hoe? Omdat wij Jezus hebben ontmoet als de levende in ons bestaan. Omdat hij in ons hart met ons meegaat en in ons woont met zijn Geest. Omdat we dagelijks een relatie hebben met de levende en opgestane heer. En dat is iets dat we mogen delen met mensen. Delen in woord, maar ook in daad en vooral in een authentiek geloof. Want dat is vandaag de dag misschien nog wel belangrijker dan alle woorden samen: dat mensen aan je zien dat het echt is wat je gelooft en verwoordt. Dat het waar is in je bestaan. Niet als een idee, maar als een fundamentele werkelijkheid waaruit wij leven.
Dat alle mensen dat mogen zien, in ons eigen leven, maar ook in ons gemeente-zijn: Jezus leeft.
Luister hier de preek van Pasen na:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Goede Vrijdag 2017 - 'Het is volbracht.' Johannes 19: 16b-30
Het leven van Jezus eindigt met de uitroep: 'het is volbracht.' Machtige woorden die altijd veel indruk maken en die van grote betekenis zijn voor ons. Ze slaan op het lijden van onze Heer dat op dat moment volbracht is; dat wat begon met de uitlevering door Judas en eindigt aan het kruis met de Godverlatenheid, is ten einde gekomen en voltooid. Maar ze betekenen zoveel meer. 'Het is volbracht' heeft namelijk ook alles te maken met onze verlossing en redding, want daar aan het kruis werd die verlossing bereikt. En dat is van wezenlijk belang, want dat wijst ons erop dat er een prijs betaald moest worden voor onze verlossing en dat Jezus die prijs betaalde. Wij waren slaven van de zonde en het kwaad door de vele overtredingen die wij steeds maar weer doen en we zouden daar nooit van los zijn gekomen. Onze schuld had ons verloren doen gaan zonder hoop, in een bestaan zonder God en een verloren leven voor de eeuwigheid. Maar Jezus heeft ons vrijgekocht. Hij is degene die naar ons om heeft gezien in onze gebrokenheid en die heeft gezegd: 'ik ontferm mij over jou. Ik betaal de prijs van jouw schuld en maak jou een vrij mens.' Dat is wat is gebeurd aan het kruis. Dat moeten we daarom ook echt zien voor wat het is: wij zijn als zondaren daar gered. Dat wat Jezus onderging, hadden wij zelf moeten ondergaan. Dat toen was onze straf, onze prijs die wij hadden moeten betalen, maar Jezus betaalde iedere cent voor mij en jou.
En dat maakt van Goede Vrijdag dan ook met recht een goede dag. De verlossing en de hoop die wij hebben is aan het kruis voor ons bereikt. Er mag dan ook grote dankbaarheid zijn daarvoor bij ons en zekerheid over dat wonder. Want wij hoeven niet meer te vrezen of in angst te zitten over onze verlossing en redding. Wij hoeven niet af te wachten of God ons ziet zitten of niet? Wij hebben de Heer en zijn verlossing en ieder die de naam van de Heer aanroept zal worden gered (Romeinen 10)! Want allen ontberen de nabijheid van God door zonden, maar wij worden ook allen gered door genade, die niets kost, maar die God voor ons in Christus heeft bereikt. Ja, God schenkt vrijspraak aan allen die geloven. Er is geen onderscheid (Romeinen 3). Ook niet voor jou en mij. Geprezen zij de Heer!
Luister hier de preek (na):
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 9 april 2017 - van de graankorrel, sterven en vrucht dragen. Preek over Johannes 12: 20-26
Het evangelie van Johannes kent een opdeling in twee grote delen. Het eerste deel (tot hoofdstuk 12) gaat over de bediening van Jezus onder de Joden en zijn boodschap over God en zijn Koninkrijk. Dit is het deel wonderen, tekenen en wijze lessen. Het vindt zijn hoogtepunt in het grootse teken van de opwekking van Lazarus uit de dood. Het tweede deel van Johannes is het gedeelte dat daarop volgt, wanneer Jezus zich terugtrekt uit de massa en zich, samen met zijn discipelen, gaat voorbereiden op de kruisiging. Dit gedeelte eindigt met de opstanding en de wederaanname van Petrus in hoofdstuk 21. Dit tweede gedeelte begint met de intocht in Jeruzalem en met de verzen die hierboven staan.
Jezus vertelt in deze verzen over de graankorrel en daarmee wijst hij vooruit naar het nieuwe en de gebeurtenissen die gaan komen. Hij zegt: 'als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.' Het is profetisch onderwijs dat Jezus daarin geeft; het wijst op de kruisiging en de dood van Jezus en hoe daardoor het heil voor allen wordt en mensen overal ter wereld het eeuwige leven zullen vinden. Maar deze metafoor van de graankorrel is ook een van basisprincipes van het Koninkrijk van God voor allen die erbij horen. Ook dat lezen we immers hier: 'wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven.' Het principe van de graankorrel, dat door dood en sterven het leven in veelvoud komt, geldt ook voor de dienaren van Jezus die horen bij zijn Rijk.
En dat is wellicht een (over)bekende boodschap, maar iets weten is nog niet er naar leven en er iets mee doen. De vraag die wij onszelf daarom mogen stellen is: krijgt dit principe van het Koninkrijk en de graankorrel ook in jouw leven gestalte, inhoud en invulling? Want dit is altijd een heel erg belangrijk principe geweest voor christenen en de Kerk, ook door de eeuwen heen. In het martelaarschap bijvoorbeeld, waarvan terecht wordt gezegd dat het een zaad voor de Kerk en het evangelie is geweest. Maar er zijn meerdere manieren om het principe van de graankorrel in de praktijk te brengen, ook vandaag de dag, ook in jouw leven. De vraag is alleen: doen we dat? Jezus zegt hier immers: wie mij dient, moet mij volgen (vers 26).
Luister hier de preek in zijn geheel:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 2 april 2017 - van Alexander en Rufus Preek bij het Avondmaal over Markus 15: 16-22
Het lijdensverhaal van onze Heer Jezus Christus is een indrukwekkend verhaal dat diepe indruk maakt. Op mij tenminste wel en ik denk dat dit voor vele christenen zo is; wat Jezus voor ons heeft over gehad is geen kleinigheid. Hij heeft zoveel moeten lijden en zelfs zichzelf moeten geven tot in de dood om ons te verlossen.
Toch is er nog iets dat ik opvallend vind aan de beschrijving van de laatste uren van Jezus' leven en dat zijn de opvallende details die genoemd worden in het verhaal. Details die verder niets met het verloop van de dingen te maken hebben en die ook niet noodzakelijk zijn voor de lijn van het verhaal, maar die wel vermeld worden. Een van die details lezen we in Markus vijftien als er melding wordt gemaakt van Alexander en Rufus. Hun vader, Simon van Cyrene, moet het kruis voor Jezus dragen. Dit is een van die zo opvallende details. Een detail waarvan je kunt afvragen waarom dit er überhaupt staat, want wat voor nut heeft dit? Nou, voorop gesteld: namen in de evangeliën zijn bijna nooit toevallig in die evangeliën gekomen. Ze worden met reden vermeld. Ook de namen van Alexander en Rufus zijn hier door Markus bewust genoemd. Genoemd omdat zij bekend waren bij de oorspronkelijke lezersgroep waar Markus zich tot richt. Alexander en Rufus waren mensen waar je naar toe kon gaan en die je kon vragen of datgene dat Markus schreef ook werkelijk zo was gebeurd!
En dat zette mij aan het denken, want mensen als Alexander en Rufus zijn, net als al de anderen die genoemd worden in de Bijbel, al vele eeuwen geleden overleden. Zij zijn er niet meer. Vandaag de dag zijn wij de getuigen van Jezus en wat hij heeft gedaan voor ons. Wij zijn de mensen die zoekers opzoeken als ze willen weten of datgene dat in de Bijbel staat, echt waar is. Zij zullen naar ons kijken om dat te zien, zij zullen naar onze gemeentes komen en zullen ons vragen stellen. En kunnen ook wij dan, vanuit onze ervaringen en ons geloof, de mensen vertellen hoe het werkelijk zit?
Het is mijn gebed en hoop dat dit zo zal zijn, want: 'ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered. Maar hoe kunnen ze hem aanroepen als ze niet in hem geloven? En hoe kunnen ze in hem geloven, als ze niet over hem hebben gehoord? En hoe kunnen ze over hem horen, als hij niet verkondigd wordt (Romeinen 10)?’
Luister hier de preek:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.
Zondag 26 maart 2017 - 'een keuze maken is veranderen.' Preek voor de doopdienst van broeder Laurens aan de hand van het verhaal van de blindgeboren man uit Johannes 9.
Het verhaal van de blindgeboren man in Johannes 9, is een verhaal van ervaringen met Jezus en de vraag wat je daarmee doet? Het begint als Jezus de man waar het om gaat, opzoekt. Het is namelijk in het verhaal niet die man die Jezus opzoekt. Het is hier Jezus die op die man af stapt. Jezus komt naar hem; als hij voorbij komt, doet hij de eerste stap. Zoals hij dat ook in de levens van zovele mensen doet. Jezus zoekt ons op en toont zichzelf. Want zo werkt God; hij zoekt en laat zich zien. Maar dit is de eerste stap. Daarna wordt ook wat van ons gevraagd. Net als van de man in het verhaal. Jezus geneest hem immers niet gelijk. Hij vraagt hem om naar het badwater van Siloam te gaan en zich daar te wassen. Pas dan geneest de man van zijn blindheid. En het is heel belangrijk om dat te beseffen, want dat is hoe het gaat met het evangelie van Jezus: mensen worden daarin uitgedaagd om stappen te zetten van geloof en vertrouwen. Om keuzes te maken.
Want zonder die keuzes, zonder stappen van geloof, verandert er niks. En dat is dan ook de uitdaging voor ieder die dit leest of naar de preek luistert: als je ooit Jezus hebt ervaren in je leven, kies dan voor hem! Of dat nou was in een preek, in een lied, een gesprek, of een periode van moeite en verdriet waarin je Gods troost ervoer, of de ervaring van rust in een gebed... wat het dan ook was: kies en geloof. Want de vraag die uit al die ervaringen tot jou komt is: wat doe jij? Wie zeg jij dat die Jezus dan is?
Vers 39 van Johannes 9 (BGT) zegt: 'mijn komst naar deze wereld bepaalt hoe het mensen zal gaan: blinde mensen gaan zien, maar die zien, zullen blind worden.' Word dus ziende door geloof en stomp niet af door ongeloof en het niet willen kiezen. Dat werkt geestelijk verblindend en uiteindelijk word je blindheid dan definitief en ga je verloren, want buiten Jezus is er geen redding. Kom en kies vandaag.
Jezus kan ook jouw Heer zijn... als jij dat wilt.
Luister hier de preek (nog eens) rustig na:
De hele dienst is terug te luisteren op de website van de Baptisten Havenlicht Delfzijl of op de site van de kerkomroep.