De ontwikkeling van technologie staat nooit stil; er worden steeds weer nieuwe vindingen gedaan en bestaande technologieën worden voortdurend sneller, efficiënter en goedkoper. De stap naar een 5G-netwerk voor onze mobiele communicatie hoort daar ook bij. We gaan immers van het huidige 4G naar het snellere 5G waardoor we nog nog meer data kunnen versturen en ontvangen in nog minder tijd. We staan nu, op het moment dat ik dit artikel schrijf, aan het begin van deze ontwikkeling. De eerste reclames die ons moeten verleiden om over te stappen komen voorbij op tv, radio en sociale media en de eerste van drie veilingen waarbij de frequenties voor 5G per opbod worden verkocht, is recent in juli van dit jaar geweest.
Er zit echter een probleem in deze ontwikkeling. De technologie die hiervoor nodig is komt voor een groot deel namelijk van het Chinese bedrijf Huawei. Zij zijn marktleider en veel telecombedrijven werken met hun producten. Naast Huawei zijn er nog drie andere bedrijven actief op de markt van 5G: het eveneens Chinese ZTE en twee westerse aanbieders, Ericsson en Nokia. Deze zijn allen duurder. Als er niets verandert zal daarom Huawei op de markt van 5G de grootste leverancier van hard- en bijbehorende software zijn, zo is de verwachting. En daar zit meteen het probleem. Veel westerse staten en hun regeringen hebben hier grote bedenkingen bij: zij vrezen voor de invloed van de Chinese regering op Huawei. Huawei zelf ontkent dit ten stelligste, maar de angst bestaat dat de Chinese regering door de technologie van het bedrijf toegang krijgt tot de netwerken van westerse landen, waardoor onze infrastructuur kwetsbaar wordt voor spionage en sabotage. De VS lobbyt het sterkst tegen de invloed van Huawei, maar ook andere landen nemen stelling. Zo heeft Australië in 2018 al stappen genomen om Huawei te weren uit hun netwerk en ook de EU heeft aangegeven dat het lidstaten de ruimte geeft om hetzelfde te doen. In Nederland is nog geen besluit genomen. Er is een zogenaamde Maatregel van Bestuur genomen die ruimte laat om stappen tegen Huawei en haar producten en diensten te zetten, maar afgezien van deze eerste opmaat zijn er nog geen knopen doorgehakt.
Teken van de veranderende tijd De discussie rond Huawei en 5G is een duidelijk voorbeeld van de veranderende tijd waarin wij leven: de oude wereldorde met de bijbehorende verhoudingen is aan het verdwijnen en de contouren van iets nieuws dienen zich aan. China is de nieuwe opkomende grootmacht, terwijl de VS zijn plek al dan niet vrijwillig afstaat dan wel verliest. Het zou dan ook zo maar kunnen dat in de toekomst China de plek van de VS zal gaan overnemen als de nieuwe supermacht in de wereld. Westerse leiders vrezen daarvoor. Het gevolg is toenemend wantrouwen zoals zichtbaar wordt in deze discussie rond 5G en Huawei, maar ook in bijvoorbeeld handelsoorlogen en diplomatieke rellen. Daarbij worden harde woorden over en weer niet geschuwd. Zo beklagen de VS en haar bondgenoten zich over de Chinese invloed op internationale organisaties als bijvoorbeeld de WHO (World Health Organisation) en anderzijds laat China zich steeds luider horen over het handelen van de VS ten opzichte van Taiwan (die zij als een afvallige provincie beschouwt) en de Zuid-Chinese Zee. Deze onderlinge animositeit zal in de nabije toekomst niet minder worden en hoe het zal gaan of wat er nog zal volgen, weet niemand.
Onze tijd wordt door onderzoekers en wetenschappers in dit opzicht daarom ook wel een ‘interregnum’ genoemd. Dit woord is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘tussen-regering.’ Het wordt gebruikt voor die periodes in de geschiedenis dat het oude er niet meer is, maar het nieuwe nog niet is ingetreden. Een voorbeeld van een interregnum is de periode tussen verschillende regeringen; als een overgang van de ene naar de andere regering niet vlekkeloos verloopt en tijd in beslag neemt, is er sprake van een interregnum. Ook in sommige kerkgenootschappen spreekt men van een interregnum als een ambtsdrager aftreedt, maar de nieuwe nog niet gevonden is. Een interregnum is kortom een overgangsperiode, een tussenfase, waarin niets zeker is. Deze overgangsperiodes gaan mede hierdoor vaak gepaard met onrust, incidenten, sociale onzekerheden, politiek gekonkel, diplomatieke schermutselingen en soms zelfs oorlogen, terrorisme, rellen en onlusten. Een interregnum is daarom ook vrijwel altijd een periode waarbij mensen en volken luider roepen om een sterke leider. Men heeft behoefte aan een grote man (of vrouw) die mensen bij de hand kan nemen, die helderheid brengt en die van het duister van de onzekerheid de wereld kan voeren naar het licht van orde, rust en voorspoed.
De Bijbelse les en waarschuwing Ook in het interregnum waarin wij ons bevinden, zie je deze zelfde tendensen: de roep om sterke leiders klinkt vandaag de dag steeds luider in de wereld. Nu de onzekerheden toenemen zoeken we houvast en we hopen dat daar te vinden. De groeiende opkomst van de extremen van links en rechts in het politieke spectrum hoort hierbij. Deze uitersten pretenderen dé oplossingen voor de vele problemen te hebben. Zij verwijten de zittende en oude machten dat zij gefaald hebben; kijk maar naar de toestand van het land en de wereld! Vaak is deze ontwikkeling gekoppeld aan charismatische, sterke leiders die deze boodschap met kracht en verve voor het voetlicht kunnen brengen. Dat is zorgelijk, want met sterke leiders komen vaak dictatoriale trekjes mee.
In de Bijbel lezen we van een sterke leider die aan het einde van de tijd dit tot in het ultieme zal belichamen: de Antichrist. Hij is het duivelse tegenbeeld van Christus en zal de aarde overheersen als de sterke man die de wereld verlangt en nodig denkt te hebben. Openbaring 6 spreekt over hem in het beeld van de eerste van de vier ruiters: ‘En ik zag en zie, een wit paard en hij die erop zat, had een boog. En hem was een kroon gegeven en hij trok uit, overwinnend om te overwinnen (HSV).’ Sommigen zien hier de persoon van de Heer Jezus Christus in, maar ik denk niet dat hier onze Heiland wordt bedoeld. Het Lam van God is immers degene die in dit hoofdstuk de zegels opent. Hij kan niet tegelijkertijd ook de ruiter zijn. Daarbij wordt aan deze eerste ruiter een kroon gegeven. Dit duidt op het koningschap dat hem verleend wordt op het moment dat hij zijn rol speelt, terwijl we in Openbaring 19 van Christus lezen dat Hij Koning ís en vele ‘kronen’ (NBV) of ‘diademen’ (HSV) draagt. Ik denk daarom dat in de eerste ruiter van Openbaring 6 de persoon van de Antichrist wordt geschetst, die opkomt en aan wie het koningschap van de aarde wordt gegeven. Als hij komt trekt hij uit om te overwinnen, zo staat er. Hij zal dus iemand zijn die op het wereldtoneel verschijnt en letterlijk de overwinning behaalt. Een overwinning denk ik op de onzekerheid van dat moment en de problemen die daarmee samenhangen. Hij zal daaraan een einde maken en er zal een schijnbare tijd van voorspoed en geluk aanbreken. Hij heeft de oplossing. Zie hier de parallel met een interregnum. Als de vastigheden en orde van het oude verdwenen lijken en niemand weet wat de toekomst brengt, dan is de roep om een verlosser het grootst. Als dan de Antichrist ten tonele verschijnt zullen mensen hem binnenhalen als hun verlosser.
Of onze tijd die tijd al is of zal worden? Ik kan het niet met zekerheid zeggen. Het verlangen van mensen naar iemand die de oplossing heeft voor de grote problemen van tegenwoordig, meen ik nu al waar te nemen. Ik zie daarin hoe de wereld klaar wordt gemaakt en hoe God daarin zijn plan voor het einde werkelijkheid laat worden. Daarbinnen past de onzekerheid van het interregnum waarin wij steeds meer belanden. De roep om een verlosser zal alleen maar toenemen, daar twijfel ik niet aan. Als de VS haar rol verliest en China nog niet de algemeen geaccepteerde supermacht is, als de problemen van onze tijd niet worden opgelost omdat de wereld een stuurloos schip lijkt te zijn geworden, hoeft de aangekondigde tegenstander van God en geloof maar op te staan om de leegte te vullen en de oplossing te bieden.
Maar wij die Christus kennen mogen ons verheugen, want met dit alles komt ook de terugkomst van de Heer snel dichterbij. Dat is het moment dat wij verlost zullen worden en voor altijd bij Hem mogen zijn, Hem ontmoetend op de wolken. Laat je daarom niet ontmoedigen door al de ontwikkelingen in de wereld en de onzekerheden die ons nu al boven het hoofd hangen en nog zullen treffen. Wees niet bang, kind van God, houd moed, jouw verlossing komt steeds sneller dichterbij.
NB: dit artikel is eigendom van Roelof Ham. Niets hieruit mag zomaar overgenomen, gekopieerd of gebruikt worden, tenzij met toestemming van de auteur zelf. Het spreekt vanzelf dat er altijd naar verwezen mag worden in andere publicaties, links en dergelijke, mits volgens de daarvoor gangbare regels van bronvermelding. Neem bij twijfel eerst contact op met de auteur (zie contact).