Deze zomervakantie hebben wij als gemeente Baptisten van Delfzijl iets nieuws geprobeerd. We zijn gestart met wat we hebben genoemd: de Zinnige Zomer Avond. Iedere woensdag in de zomervakantie hebben we de kerk open gedaan voor ontmoeting, gezelligheid en om het licht van Christus te laten schijnen.
Toen we startten wisten we niet wat er zou komen, we hadden geen idee of mensen er wat in zouden zien. Toch was het een schot in de roos. We begonnen met een kleine 30 mensen de eerste avond en in de weken daarna gingen we naar meer dan 60 bezoekers. Onze bezoekers zijn zeer divers. Er komen mensen van alle leeftijden (kinderen in de basisschoolleeftijd tot 80+-ers), mensen van onze eigen kerk, gelovigen van andere kerken en zelfs mensen van buiten de kerken. Mensen zijn op zoek naar verbinding, ontmoeting en simpelweg samen zijn, zo wordt mij opnieuw weer duidelijk. We zijn veel kwijt geraakt op dit punt in onze maatschappij de laatste jaren. Misschien vraag jij je af wat hier dan geestelijk aan is? Kan een buurtvereniging dit ook niet en waarom moet een kerk dit doen? Technisch en praktisch zou een buurtvereniging dit ook kunnen, maar inhoudelijk in wat wij doen en hoe we het doen, maakt het ons toch uniek christelijk. Zo hebben we een tafel met geloofsgesprek en diepgaande vragen, waar iedere keer mensen aan gaan zitten om ook echt in gesprek te gaan. Er worden daarnaast één op één pastorale gesprekken gevoerd, ik heb als voorganger al met mensen gebeden in nood en we proberen bezoekers uit te nodigen voor diensten, een Alpha-cursus en dergelijke. Het is een andere methode, ja, maar net zo goed een manier om het licht van Jezus te verspreiden en er te zijn voor mensen die eenzaam zijn, alleen of behoefte hebben aan meer. We zijn nog niet klaar. Vanavond hebben we nog een avond, evenals volgende week. Wil je ook eens komen kijken? Je bent van hart welkom tussen 19:00 en 21:00 uur in ons kerkgebouw aan het Johan van den Kornputplein 8.
0 Opmerkingen
De droogte treft ons land. Deels als gevolg van de hitte en klimaatverandering, maar deels ook door mismanagement in het waterbeheer want we houden het water dat in andere tijden van het jaar wel valt niet voldoende vast. Het gevolg? Droogvallende rivieren met extreem lage waterstanden. De plaatjes die we overal op het internet en de kranten tegenkomen spreken boekdelen. Het maakt indruk op me.
Het doet mij ook denken aan een Bijbeltekst. In Openbaring 16: 12 lezen we namelijk de volgende woorden: 'De zesde engel goot zijn offerschaal leeg over de grote rivier de Eufraat. De rivier viel droog en maakte de weg vrij voor de koningen uit het oosten.' Ik kon me hier altijd maar moeilijk iets bij voorstellen, want de rivier de Eufraat is een enorme rivier. Die valt toch niet zomaar droog! Maar dan kijk ik naar ons eigen land en zie ik deze zomer hoe ook bij ons grote rivieren als de Maas, IJsel en Rijn slinken en slinken. Zo snel kan het dus gaan. Ook bij de Eufraat hebben ze onder klimaatverandering te lijden. Tel daarbij op dat in de landen waar de Eufraat door stroomt allerlei onenigheden en zelfs ruzies zijn over het gebruik en de verdeling van het water en je beseft: dat werkt ook niet mee. De Turken bijvoorbeeld tappen zoveel water af in de bovenloop van de rivier dat er voor Irak bijna niks meer overblijft en droogvallen daar dreigt (1). Opnieuw confronteert dit mij ermee dat de wereld hard op weg is naar het einde en de terugkomst van Jezus. Profetische tijden vervullen zich steeds meer en steeds sneller. Wat voor mij in het verleden nog onmogelijk leek in het droogvallen van een rivier als de Eufraat, is nu een reële optie geworden, want het gebeurd voor onze ogen. En in zoveel meer nog wordt dit duidelijk. God zet steeds meer uitroeptekens en waarschuwingen: het klimaat is van slag, er zijn oorlogen en dreigingen van oorlogen ver weg en dichtbij, ziektes komen over ons heen, er is toenemend onrust, inflatie en economische tegenwind en ga zo maar door. Het is crisis op crisis en het houdt niet op. En zo bepaalt ook dit bericht over lage waterstanden mij bij wat er echt toedoet voor mij en allen die geloven. Het laat zien dat het niet lang meer kan duren. En het leert mij: kijk niet teveel om je heen en maak je niet teveel zorgen. Nee, hef je hoofd omhoog, want Jezus komt. Maranatha! Er is hoop voor jou en mij. Noot: (1)https://reportersonline.nl/irak-valt-droog/#:~:text=In%20Iran%20zijn%20tal%20van,dit%20moment%20zelfs%20helemaal%20stilliggen. |
Roelof HamTheoloog, voorganger en auteur. Archieven
Juni 2023
|