Een keer per jaar hebben wij in onze gemeente een gedachtenisdienst waarin wij degene die ons ontvallen zijn willen gedenken. Dat is bij ons al jaren de laatste zondag van het jaar. Zondag a.s. is het dus weer zover. In die dienst die pastor Erry Fokkert en ik samen zullen doen, zullen we stilstaan bij 1 Kor. 15: 42-57 (zie 'de preek samengevat').
Daarbij laat ik het bovenstaande plaatje van een klaproos ook zien. De klaproos is het symbool van herdenken in Engeland. Het komt uit de Eerste Wereldoorlog en duidt op de veerkracht van het leven dat doorgaat voor hen die achterblijven. Het duidt voor mij ook op de christelijke boodschap dat de dood niet het laatste woord heeft, want deze bloem groeide als een van de eersten weer op de restanten van de slagvelden van de Grote Oorlog. Het was een teken van het nieuw leven dat ook op die velden van de vernietiging duidelijk maakte: het leven overwint de dood. Dat is ook de boodschap die wij zondag met elkaar willen delen en die ik via deze weg ook met jou wil delen in deze laatste dagen van het jaar. Juist nu voor velen het gemis sterk is en welhaast tastbaar, mag je dit weten: de dood heeft niet het laatste woord. Christus heeft overwonnen en in hem hebben wij eeuwig leven en is het weerzien gegarandeerd. Dat is onze hoop, ook voor jou.
0 Opmerkingen
Ik wil jullie allemaal een heel gezegende kerstdagen en een gelukkig 2019 wensen. Ik hoop dat iedereen mag weten en ervaren dat Jezus voor jou gekomen is en dat hij iedere dag meer in je leven gaat betekenen ook in 2020.
Wat betreft de komende feestdagen ben je van harte welkom om onze gemeente te bezoeken. Je kunt op kerstavond (24 december) terecht in de kerstnachtdienst om 22:00 uur. Pastor Erry Fokkert hoopt dan te mogen voorgaan. Op kerstochtend (25 december) is er om 10:30 uur dienst en dit zal 'Kerst van en voor allen zijn.' Er zijn dan bijdragen van de kinderen, tieners, jong volwassenen en van de alleengaandengroep in onze gemeente. Ikzelf hoop in die dienst het Woord te mogen brengen. Beide diensten hebben als thema: 'Kerst is schitterend.' Dinsdag 31 december hebben wij om 19:00 uur een kleine samenkomst in ons kerkgebouw waarin we willen terugkijken naar het jaar dat is geweest en vooruit willen kijken naar het jaar dat gaat komen. Deze dienst maken we als gemeente samen mogelijk. Er is dan dus geen voorganger die de dienst leidt. Wellicht zie ik jullie daar ergens! Elke donderdag, tenminste wanneer er geen kringen samenkomen in onze gemeente, mag ik Bijbelstudie verzorgen. De afgelopen tijd zijn we intensief bezig geweest met een studie over de brief van Paulus aan de gemeente in Kolosse. Die Bijbelstudie is inmiddels afgerond, maar als je dat terug wil kijken kun je dat vinden op mijn Youtube-kanaal. Check daar de afspeellijst 'Bijbelstudie Kolossenzen.'
Tijdens de laatste avond van deze studie, heb ik gevraagd waar de groep het over wilde hebben nu we klaar waren met de brief aan de Kolossenzen. De deelnemers gaven aan dat ze in het nieuwe jaar bezig wilden gaan met een van de kleine profeten, maar de laatste keer van 2019 wilden ze het hebben over Kerst en de Bijbel. Wat is het 'ware Kerstverhaal' en wat is er (later) bij verzonnen? In een eenmalige studieavond ga ik daarop in. De avond behandelt allerlei wetenswaardigheden over Kerst en de geschiedenis ervan. Interesse om het te kijken? Klik dan hier. Veel plezier! Ieder jaar rond deze tijd krijg ik als voorganger vragen over het vieren van Kerst. Is het goed om Kerst te vieren? Of is het eigenlijk een goddeloze aangelegenheid waar wij als Bijbelgetrouwe christenen verre van moeten blijven?
De moeite zit hem daarbij in het feit dat de Bijbel niet spreekt over het feest van Kerstmis. Ook kende de vroegste kerk dit feest niet. Het is een uitvinding van later en daarbij is de viering van dit feest als christelijk feest rond de geboorte van Jezus, vermengd met allerlei voor-christelijke en heidense elementen. Is dat niet afgoderij? Toch zijn er ook mensen die Kerstmis wel ten volle vieren. Zij erkennen meestal de bezwaren ook wel, maar, zo zeggen zij, de komst van onze Heer naar de wereld is toch best het vieren waard! En ja, dat is dan op een willekeurige datum, met allerlei willekeurige en niet per se Bijbelse of christelijke elementen, maar daar kun je toch doorheen kijken. Het gaat erom dat we mogen vieren dat God naar ons heeft omgezien en dat het licht voor de wereld, in de wereld is gekomen. Daarbij is het een kans om de boodschap van geloof aan mensen te vertellen die anders nooit in een kerk of geloofsgemeenschap komen. Er is voor beide posities en meningen best wat te zeggen. Het is inderdaad waar dat Kerstmis, zoals wij dat vieren, een vermenging is van christelijke elementen met het voor-christelijke feest van de midwinter zonnewende. Het is geen Bijbels feest en komt daar ook niet voor. Als mensen daarom Kerstmis niet vieren is dat begrijpelijk. Anderszins is het eveneens waar dat de komst van Jezus naar de wereld een gebeurtenis is die in dankbaarheid het vieren waard is en dat juist dit feestmoment kansen biedt als het aankomt op de verkondiging. Als mensen daarom wel Kerstmis vieren is dat begrijpelijk. Maar wat is dan wijsheid? Meestal verwijs ik in dit verband naar Romeinen 14. Daar wordt ingegaan op verschillen tussen gelovigen. Niet op de wezenlijke zaken, maar wel op zaken als eten en drinken en het vieren van feesten. In vers 5 & 6 aldaar staat dit: 'de een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet, doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God.' Deze woorden zeggen veel. Daarom, als jij worstelt met de vraag wat je wel of niet kunt met Kerstmis, ga dan bij jezelf na: wat is mijn overtuiging? Kan ik, als ik het feest vier, God eren in dankbaarheid? Of eer ik God door het niet te vieren en ik dank hem daarvoor? Beantwoord die vraag eerlijk en laat dan vervolgens ieder zijn eigen hart en inzicht volgen. |
Roelof HamTheoloog, voorganger en auteur. Archieven
Februari 2023
|